Nieuws

Waarschuwingen voor gladheid in het hele land

Het KNMI waarschuwt vrijdagochtend voor plaatselijke gladheid in het hele land, met uitzondering van het zuidoosten. Ook kan er op sommige plekken dichte mist voorkomen. Voor alle provincies behalve Limburg geldt code geel.

Het Parool
null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

In de nacht van donderdag op vrijdag gold code geel in het hele land vanwege dichte mist, waardoor het zicht minder dan 200 meter kan zijn. Ook kan het glad zijn op de weg omdat het op sommige plekken heeft gevroren. Vooral in het noorden en midden van het land waarschuwt het KNMI voor gladde wegen.

Het KNMI adviseert weggebruikers om langzamer te rijden en voldoende afstand te houden. Op diverse plekken wordt preventief gestrooid. Ook de komende dagen zal het op gaan vriezen.

Strooi prioriteiten

Door een tekort aan materiaal en mensen kan niet alles tegelijk worden gestrooid, dus gebeurt dit volgens een vaste volgorde. De gemeente Amsterdam begint bij de belangrijkste hoofdroutes, voor fiets, auto en openbaar vervoer, de eerste prioriteit. Pas als alle vastgestelde hoofdroutes gestrooid en veilig zijn en er voorlopig geen nieuwe gladheid voorspeld wordt, strooien ze op andere plekken in de stad. Dan worden de tram- en bushaltes, toegangen tot de bus- en metrostations, de bruggen en trappen en op een deel van de fietsroutes naar de middelbare scholen onder hand genomen, de tweede prioriteit. Op sommige plekken wordt niet gestrooid of is er een lagere prioritering, zoals op stoepen, voetpaden en kleinere wegen in de wijken.

Treinen uitgevallen rond Amsterdam en Utrecht door ijsvorming

Rond Amsterdam, Utrecht en Flevoland zijn treinen uitgevallen door ijsvorming op de bovenleiding, meldt de NS. Dat heeft gevolgen voor reizigers, die rekening moeten houden met omreizen en langere reistijd. Hoe lang het gaat duren kon de NS nog niet zeggen. “We werken nu heel hard om het op te lossen,” zegt een woordvoerster.

Spoorbeheerder ProRail laat weten dat in de nacht van donderdag op vrijdag ‘is rijpgereden’. “Normaal gesproken gebeurt dat ook ‘s nachts en moet dat werken, maar nu blijkbaar niet.” Afhankelijk van hoe koud het is wordt bepaald wanneer rijpritten worden gereden. Dat verschilt per dag en locatie, want het vriest niet overal even hard in het land. “Dat is maatwerk,” zegt de woordvoerder.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden