Punt voor punt

Waarom de omgekeerde vlag oprukt

Bij verschillende demonstraties in Nederland houden betogers een Nederlandse vlag ondersteboven omhoog. Waarom doen ze dat?

Het Parool
Demonstratie tegen de coronamaatregelen in Utrecht, afgelopen weekend. Beeld EPA
Demonstratie tegen de coronamaatregelen in Utrecht, afgelopen weekend.Beeld EPA

1. Doen de betogers het bewust?

Jazeker. Of het nu een demonstratie is van de boeren, Black Lives Matter of tegenstanders van het huidige coronabeleid, allemaal dragen ze de vlag ondersteboven. Van oudsher is dit een teken van nood en verzet, of zoals in dit geval, ongehoorzaamheid.

2. Waar komt deze traditie vandaan?

In de negentiende eeuw werd het omdraaien van de vlag gebruikt in de zeevaart; schepen in nood gaven zo aan dat zij in nood verkeerden. Met het uitvinden van de radio is dit signaal niet langer nodig, maar volgens de Amerikaanse flag code geldt een omgekeerde vlag nog altijd als noodkreet. Vermoedelijk is de trend dan ook overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar het een bekend fenomeen is. In films, maar ook tijdens Black Lives Matterprotesten en de Capitoolbestorming staat de omgedraaide vlag symbool voor overname. De gele hesjes in Nederland gebruikten het ook.

3. Waarom de vlag omgekeerd?

Met het gebruiken van de Nederlandse vlag wordt een nationaal symbool geclaimd; een vlag van iedereen. Het omdraaien ervan geeft de boodschap dat het land in nood verkeert. Bovendien is de vlag een middel dat iedere Nederlander herkent en daarom de aandacht trekt.

4. Is de omgekeerde vlag een officieel erkend noodsymbool?

Nee. Hoewel in meerdere landen betogers gebruikmaken van de omgekeerde vlag, is dit niet officieel erkend als internationaal noodsignaal. Alleen in de Filipijnen is dit wel het geval, al wordt het daar enkel gebruikt in oorlogstijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden