Punt voor punt
Waarom de omgekeerde vlag oprukt
Bij verschillende demonstraties in Nederland houden betogers een Nederlandse vlag ondersteboven omhoog. Waarom doen ze dat?
1. Doen de betogers het bewust?
Jazeker. Of het nu een demonstratie is van de boeren, Black Lives Matter of tegenstanders van het huidige coronabeleid, allemaal dragen ze de vlag ondersteboven. Van oudsher is dit een teken van nood en verzet, of zoals in dit geval, ongehoorzaamheid.
2. Waar komt deze traditie vandaan?
Honderden jaren geleden, in de Middeleeuwen, werden vlaggen al ondersteboven gehangen om aan de omgeving te laten weten dat er een opstand gaande was. Ook in de zeevaart kent dit vlaggebruik een lange geschiedenis, maar dan om aan te geven dat er sprake was van een noodsituatie.
3. Waarom de vlag omgekeerd?
Op het land staat rood voor het volk, wit voor de kerk en het blauw voor de adel of de elite. Dit geeft meer betekenis aan het omdraaien van de vlag. Door het blauw aan de bovenzijde te voeren, geven de betogers aan dat de elite boven het volk staat en dus niet luistert naar de wensen van het volk.
4. Is de omgekeerde vlag een officieel erkend noodsymbool?
Nee. Hoewel in meerdere landen betogers gebruikmaken van de omgekeerde vlag, is dit niet officieel erkend als internationaal noodsignaal. Alleen in de Filipijnen is dit wel het geval.