PlusAchtergrond

Waarom de IJ-hallen niet doorging (en bijna identieke vlooienmarkt wel)

Waarom zijn de IJ-hallen op de NDSM-werf verboden en gaat de bijna identieke Neuzelbeurs in Rijswijk wél door? Het lijkt ’m in de naam te zitten. Waar evenementen binnen het huidige coronabeleid verboden zijn, is er geen maatregel tegen beurzen.

Jessica Kuitenbrouwer
De IJ-hallen, normaal gesproken de grootste vlooienmarkt van Europa .  Beeld Amaury Miller
De IJ-hallen, normaal gesproken de grootste vlooienmarkt van Europa .Beeld Amaury Miller

‘Nogal vreemd’ vindt Gert-Jan Hoogewerf, organisator van de IJ-hallen, de grootste vlooienmarkt van Europa. Afgelopen weekend moest hij zijn maandelijkse overdekte rommelmarkt afblazen omdat het niet gaat om een levensmiddelenmarkt en classificeert als evenement. De Rijswijkse Neuzelbeurs staat te boek als een beurs en mag daarom komend weekend wél doorgaan. “Dus als ik mijn markt bijvoorbeeld in de RAI organiseer en ik noem het de IJ-hallenbeurs dan mag het opeens wel?”

De Neuzelbeurs, die wordt georganiseerd door overkoepelende evenementenorganisatie De Broodfabriek, moest wel aanpassingen doorvoeren. Om de veiligheid van bezoekers te waarborgen is het aantal kramen teruggeschaald van 360 naar 219. Bovendien zijn de paden verbreed zodat iedereen voldoende afstand kan houden. Wie de beurs wil bezoeken moet van tevoren online een ticket kopen voor een tijdsslot. Per dagdeel geldt een maximum van achthonderd bezoekers op de markt.

Dat verschilt allemaal niet veel van wat ze bij de IJ-hallen voor ogen hadden. In samenspraak met veiligheidsconsultancybureau DGMR werd een plan gemaakt voor ‘een veilige IJ-hallen’, voordat werd aangekondigd dat alle evenementen voorlopig werden verboden. Er zouden afgelopen weekend 246 kramen hebben gestaan, in plaats van de gebruikelijke 500. Op de extra brede paden zou eenrichtingsverkeer gelden en net als in Rijswijk moesten er online kaartjes gekocht worden. Per tijdsvak zouden maximaal 750 bezoekers naar binnen mogen.

Beurs

Toch blies de gemeente Amsterdam de IJ-hallen af na de persconferentie van 13 oktober. Terwijl de gemeente Rijswijk geen probleem ziet in de Neuzelbeurs. “Van de zomer hebben wij ons coronaprotocol ingediend bij de lokale Veiligheidsregio,” vertelt directeur van De Broodfabriek Jeldert de Boer. “Later bleek dat we dat eigenlijk niet hadden hoeven insturen, omdat we beurzen organiseren en die zijn uitgezonderd van de maatregel. Ook heeft de gemeente Rijswijk ons gekenmerkt als een doorstroomlocatie, waardoor wij onze beurzen door kunnen laten gaan.”

Hoewel de twee rommelmarkten in hun organisatie bijna identiek zijn, is er één concreet verschil aan te wijzen. De Neuzelbeurs wordt georganiseerd door De Broodfabriek zelf, het pand is in eigen beheer en er is een lopende exploitatievergunning. De organisatie van de IJ-hallen vindt echter plaats op een evenementenlocatie. Per jaar wordt het huurcontract verlengd, en de daarbijbehorende evenementenvergunning.

“Je krijgt wel sterk de indruk dat er sprake is van enige willekeur bij de gemeenten in wat ze wel en niet door laten gaan,” antwoordt De Boer op de vraag wat hij ervan vindt dat de IJ-hallen zijn afgeblazen. “En dat de naleving van de maatregelen ook behoorlijk kan verschillen per regio.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden