PlusAnalyse

Waarom breken er steeds weer rellen uit in de Schilderswijk?

Waar komen die zomerse rellen vandaan? Vooral in de Schilderswijk zijn ze een terugkerend fenomeen.

Niels Markus
null Beeld ANP
Beeld ANP

Normaal voelt jongerenwerker Mekki Abdellatif het als er iets in de lucht hangt in de Haagse Schilderswijk. De rellen van afgelopen week kwamen voor hem als een verrassing. “Aan de andere kant was het ook wel te ­verwachten, met de coronacrisis.”

De lethargie van het alsmaar thuiszitten en het ontbreken van structuur spelen zeker mee bij het ontstaan van de rellen, zeggen veel Schilderswijkers. ‘Jongerenambassadeur’ en schoolbestuurder Aad van Loenen wijst erop dat veel jongeren al vier maanden niet naar school zijn geweest. “Je moet het cognitieve effect daarvan niet onderschatten, maar zeker ook het sociale effect niet. Op school leren kinderen met elkaar omgaan en over moraal.”

De hitte was waarschijnlijk een directe aanleiding. De Schilderswijk is een versteende wijk, met veel kleine, sociale huurwoningen. Om de hitte te ontvluchten, zoeken mensen ’s avonds de buitenlucht op. Ook ­vorige jaren zetten jongeren brandkranen open. Toen agenten dit jaar ingrepen, werden zij bekogeld met stenen en vuurwerk. Gedurende vier nachten werden enkele tientallen jongeren aangehouden. Afgelopen week ontstond ook onrust in de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Overvecht, nadat op sociale media was opgeroepen om de Haagse onrust daar dunnetjes over te doen.

Premier Mark Rutte veroordeelde de rellen. Voor de camera van RTL Nieuws had hij het over ‘losgeslagen tuig’. Hij vroeg zich af waar de ouders van de jongeren zijn.

Jongerenambassadeur Van Loenen kan zich voorstellen dat veel ouders ‘bloedchagrijnig’ werden van dag in dag uit met hun kinderen in verhitte, kleine huisjes zitten. “Onderschat ook niet dat veel gezinnen deze tijd van het jaar normaal naar Turkije of Marokko gaan.” Volgens de gemeente trokken de rellen ook veel sensatiezoekers uit andere wijken en steden, tot uit Antwerpen aan toe.

Beterschap beloofd

Weer is het de Schilderswijk. Vrijwel elke zomer zijn er incidenten, met als recent dieptepunt de grootschalige onlusten van 2015, na de dood van Mitch Henriquez. Verzet tegen de autoriteiten zit ingebakken in de cultuur van de wijk. In zijn boek Samen voor ons eigen beschrijft Diederick Klein Kranenburg hoe er al in de jaren zestig een kat-en-muisspel was tussen de politie en straatschoffies.

Waren het toen voornamelijk witte kinderen uit de lage klassen, nu zijn dat jongeren met een migratieachtergrond. Volgens Nicoline Grötzebauch, directeur van wijkcentrum De Mussen, is de kansenongelijkheid die jongeren in de wijk hebben, een belangrijke voedingsbodem voor onrust. “Geen stad is zo gesegregeerd als Den Haag. Jongeren voelen in het maatschappelijk klimaat dat zij er niet bij horen.” De kansen op werk en stage zijn kleiner als je uit de Schilderswijk komt. “En negen van de tien keer kom je de discotheek niet in.”

Na de rellen van vijf jaar geleden werd door de politie en de gemeente verbetering beloofd. Is die er nooit gekomen? Volgens Grötzebauch is de relatie tussen jongeren en politie wel degelijk verbeterd. “Het merendeel van de agenten heeft het beste met de buurt voor en zoekt de verbinding.”

Lichtpuntjes

Volgens Aad van Loenen heeft de wijk structureel meer geld nodig. Begin dit jaar opende de Energie Academie, voor technische opleidingen, waar hij directeur is. “We kunnen die jongeren niet missen op de arbeidsmarkt. In duurzame banen, niet het zoveelste flexbaantje bij McDonald’s.”

Volgens Mekki Abdellatif zouden nieuwe bezuinigingen op welzijn funest zijn. “Ik begeleid samen met een collega tweehonderd jongeren. Nieuwe bezuinigingen kan de wijk echt niet gebruiken.”

Hij ziet wel lichtpuntjes. Toen hij vijftien jaar geleden opgroeide in de buurt, waren er veel meer steek- en schietpartijen. “Ouders zijn meer betrokken dan toen ik met dit werk begon. Ze spreken de taal en ze par­ticiperen. Dat is vooruitgang.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden