VVD wil Remkes als nieuwe informateur, oud-minister reageert positief

De VVD wil oud-minister Johan Remkes voordragen als nieuwe informateur. De huidige informateur Mariëtte Hamer zal deze week haar opdracht teruggeven aan de Tweede Kamer. Remkes heeft de partij laten weten open te staan voor de functie.

Hans Van Soest
Johan Remkes. Beeld ANP
Johan Remkes.Beeld ANP

Remkes is op dit moment tijdelijk gouverneur van Limburg. Hij zit daar ter vervanging van de vorige gouverneur, zoals de commissaris van de koning in die provincie heet, nadat die zijn functie neerlegde vanwege een bestuurscrisis. Eerder was Remkes onder andere waarnemend burgemeester in Den Haag, commissaris van de koning in Noord-Holland en minister van Binnenlandse Zaken.

Of de 70-jarige Remkes ook echt wordt aangesteld om de vastgelopen formatie vlot te trekken, moet volgende week blijken. Dan debatteert de Tweede Kamer over hoe het verder moet met de vorming van een nieuw kabinet. Een Kamermeerderheid moet een nieuwe informateur aanwijzen. D66-leider Sigrid Kaag heeft al gezegd dat de VVD als grootste partij nu maar het voortouw moet nemen.

Minderheidskabinet

De formatie duurt nu al bijna een half jaar en er is nog steeds geen zicht op een nieuw kabinet. Als Remkes wordt aangewezen, zou hij al de zevende informateur zijn die in die rol door de Kamer aan het werk wordt gezet. Eerst waren het Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma, toen heel kort Tamara van Ark en Wouter Koolmees. Daarop volgde voormalig vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink en nu is het SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Maar doordat de twee grootste partijen VVD en D66 elkaars voorkeurscoalitie afwijzen, is de formatie nog geen steek opgeschoten.

De nieuwe informateur zal waarschijnlijk de opdracht krijgen om de mogelijkheid van een minderheidskabinet te onderzoeken. Opvallend: in het verleden was Remkes daar een voorstander van. Eerder leidde hij een commissie die onderzoek deed naar modernisering van ons staatsbestel. Die staatscommissie stelde dat er ‘minder verkrampt’ moest worden omgegaan met het idee van een minderheidskabinet. Het voordeel daarvan, aldus Remkes destijds, is dat de Tweede Kamer zo meer invloed kan uitoefenen op wat het kabinet doet. Ook stelde de commissie-Remkes dat er dunnere regeerakkoorden moesten worden geschreven.

Limburg

In een brief aan de Limburgse Staten heeft Remkes inmiddels laten weten graag informateur te worden. Hij schrijft dat hij ‘in beginsel in positieve zin’ op het verzoek van de VVD gereageerd heeft. Ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft volgens hem ‘in het landsbelang met deze nevenactiviteit ingestemd.’

In Limburg wordt woensdag verrast gereageerd op het nieuws. Remkes blijft als gouverneur aan tot de nieuwe commissaris van de Koning wordt benoemd. Dat kan nog enkele maanden duren. Op 15 augustus sloot de termijn waarbinnen mensen konden solliciteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden