Nieuws

VVD omarmt motie: Kamerleden moeten kritischer

Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen moeten VVD-Kamerleden vooral geselecteerd worden op ‘kritisch vermogen’. Het bestuur van de partij heeft zaterdag een kritische motie over de huidige Kamerfractie overgenomen tijdens het digitale partijcongres.

Hanneke Keultjes
Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte.   Beeld ANP
Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte.Beeld ANP

De indiener, VVD’er Gijs Dröge, vindt dat de huidige fractie vooral uit Haagse insiders bestaat. In de afgelopen maanden kreeg het kabinet van VVD-premier Mark Rutte te maken met een motie van wantrouwen over het niet delen van informatie in de toeslagenaffaire en werd beloofd aan een ‘nieuwe bestuurscultuur’ te werken. Dröge vindt dat daar ook VVD-Kamerleden bij passen die het kabinetsbeleid kritisch volgen in plaats van ‘volgzaam’ te zijn, zo zei hij eerder deze week bij de NOS. Ook Rutte zou te weinig kritiek krijgen.

VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal noemde de huidige fractie ‘een hele mooie mix’, waarin mensen zitten met een achtergrond ‘bij de politie, een röntgenlaborant, een metalfan en een moeder van drie kinderen die haar sporen heeft verdiend in de veiligheidssector’. “En ja, sommigen zijn medewerkers in de Tweede Kamer geweest.” De VVD is koploper als het gaat om Kamerleden die vóór hun Kamerlidmaatschap werkten als medewerker, politiek assistent van een VVD-bewindspersoon of woordvoerder waren van de fractie of een ministerie.

Profiel

Volgens Van der Wal is dat geen probleem. “Ze zijn allemaal geselecteerd met hetzelfde profiel van de scoutingscommissie. Ze moeten lef kunnen tonen en niet bang zijn.” Toch zei ze de motie ‘graag’ over te nemen met het oog op de selectie van kandidaat-Kamerleden voor de volgende verkiezingen, die nu gepland staan voor 2025. Dan moet de VVD op zoek naar Kamerleden ‘die zowel kritisch als loyaal’ zijn, stelde ze. De motie, die gesteund werd door een groep VVD’ers en ook geldt voor andere liberale volksvertegenwoordigers, werd daarop niet meer in stemming gebracht.

De Algemene Ledenvergadering was, zoals dat sinds de opkomst van digitale partijcongressen gebruikelijk is, niet voor iedereen online te volgen. Leden die zich aanmelden kregen een link, waarna zij de vergadering vanuit huis konden volgen. De vergadering werd wel uitgezonden op themakanaal NPO politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden