Nieuws

VVD en CDA willen waarborg bij wijziging sekseregistratie

In navolging van coalitiepartner VVD wil ook het CDA dat er eerst een ‘goed gesprek’ wordt gevoerd met iemand die op papier zijn of haar geslacht wil laten veranderen bij de gemeente.

Het Parool
Raymond Knops (CDA) tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer over de Transgenderwet, die regelt dat mensen makkelijker hun geslachtsregistratie kunnen wijzigen bij de burgerlijke stand. Beeld ANP
Raymond Knops (CDA) tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer over de Transgenderwet, die regelt dat mensen makkelijker hun geslachtsregistratie kunnen wijzigen bij de burgerlijke stand.Beeld ANP

In een wetsvoorstel dat voorligt, kunnen mensen vanaf zestien jaar hun sekse juridisch laten wijzigen zonder dat zij een deskundigenverklaring hoeven te overhandigen, zoals nu nog wel het geval is. Ze moeten na de aanvraag alleen vier weken wachten totdat het besluit wordt uitgevoerd. Kinderen jonger dan zestien, kunnen voortaan ook de registratie wijzigen, maar dit verzoek moet via de rechter lopen.

VVD en CDA zijn het er niet mee eens dat er straks geen enkele waarborg voor zorgvuldigheid meer in de procedure zit. Een gesprek zoals dat nu nog nodig is met een deskundige zoals een arts, vinden ze niet ‘betuttelend’, zoals transgender personen dat zelf wel zeggen te ervaren. Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops doet een gesprek juist ‘recht aan het belang van de keuze’ en vormt het een bescherming tegen een mogelijk lichtzinnig besluit. Het gaat de twee coalitiepartijen niet om een medisch gesprek over de genderidentiteit, maar om goede informatie over de gevolgen van deze ‘verstrekkende keuze’. Voorstanders van de wetswijziging zien hierin een opening om tot een oplossing te komen.

Jonge kinderen

VVD en CDA willen van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) weten hoe hij aankijkt tegen de mogelijkheid van een extra waarborg. Voor die tijd gaan de twee coalitiefracties nog niet zeggen of ze de wetswijziging zullen steunen. Vooral de grootste partij VVD is belangrijk om een Kamermeerderheid te behalen. Coalitiepartij ChristenUnie is tegen het wetsvoorstel. Weerwind zal op een later moment antwoorden op de vele vragen, opmerkingen en twijfels die er in de Tweede Kamer leven.

Juist over de jonge kinderen hebben veel fracties bedenkingen. “Bij hun is de genderidentiteit nog fluïde,” zei Knops, die daarom extra voorzichtigheid noodzakelijk vindt. Voorstanders vinden dat ouders hierin de beschermende rol spelen. D66 wil nog verder gaan en wil dat de rechter er ook niet aan te pas komt bij kinderen jonger dan zestien.

Voorstanders D66, PvdA, GroenLinks, PvdD, Volt, BIJ1 en waarschijnlijk SP, benadrukken dat het om een kleine administratieve wijziging gaat ten opzichte van de situatie nu. Tegenstanders zien wel degelijk grote maatschappelijke gevolgen. Ze wijzen op fraude, misbruik en nadelen voor vrouwen die hier last en onveiligheid door zouden kunnen ervaren. Marieke Koekoek van Volt begrijpt de angst, maar wijst erop dat kleine actiegroepen de kwestie ridiculiseren en uitgaan van onjuiste feiten. In negen andere landen waar dit is ingevoerd, zijn er praktisch geen negatieve gevolgen, benadrukte ze.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden