VVD en CDA: geen vuurwerkverbod maar ‘keihard straffen’

Coalitiepartijen VVD en CDA willen, ondanks de oproep van de politie, voorlopig niet dat er een algemeen vuurwerkverbod komt. Er moet worden ingezet op handhaving, vinden de partijen.

ANP/Het Parool
 VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz. Beeld ANP
VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz.Beeld ANP

Na de onrustige jaarwisseling pleit de politie opnieuw voor een landelijk verbod, maar de rechtse partijen in de coalitie willen daar niet aan.

Dat hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk is ‘onacceptabel’, vindt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. “Daar helpt geen vuurwerkverbod tegen, dat staat daar los van. Keihard straffen is de enige optie.” Yesilgöz werd eind vorig jaar teruggefloten door haar fractie nadat zij zei een verbod te willen op zware pijlen en ‘single shots’. Dit voorstel kan echter niet op een meerderheid rekenen bij regeringspartij VVD.

“Een algemeen knalverbod zal zonder intensivering van de handhaving niet helpen,” zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. Volgens hem zal de ‘brave en getrouwe burger’ zonder vuurwerk zitten, terwijl relschoppers toch aan de haal kunnen met vuurwerk dat over de grens is gekocht.

GroenLinks en Partij voor de Dieren

Eerder woensdag werd bekend dat GroenLinks juist de handen ineenslaat met de Partij voor de Dieren om consumentenvuurwerk te verbieden. De PvdD presenteerde maandag al een plan voor een initiatiefwet. De partijen besluiten daarin samen op te trekken, meldt GroenLinks.

“Het is vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt,” zegt GroenLinksleider Jesse Klaver. “Het is onacceptabel dat hulpverleners bedreigd worden, bekogeld worden met vuurwerk en daardoor hun werk niet kunnen doen.” Deze jaarwisseling werd een recordbedrag uitgegeven aan vuurwerk.

Justitieminister Ferd Grapperhaus (ook CDA) zei voor de jaarwisseling nog tegen De Telegraaf dat hij overweegt om in het nieuwe jaar verdere maatregelen voor te leggen aan de Tweede Kamer als oud en nieuw weer onrustig zou verlopen.

Korpschef Akerboom: ‘Geweld is onacceptabel’

Tijdens de jaarwisseling is tegen politieagenten opnieuw meer geweld gebruikt. Dat zegt korpschef Erik Akerboom. Tijdens de vorige jaarwisseling bedroeg het aantal incidenten tegen politiemensen 59. Akerboom heeft nog geen exacte cijfers. De politie gebruikt een nieuwe, mobiele registratie van geweld tegen agenten. Daarom zijn er nu nog geen aantallen bekend.

Akerboom noemt het geweld tegen agenten onacceptabel. “Brandweermensen zijn tijdens bluswerkzaamheden belaagd met vuurwerk en stenen en moeten beschermd worden door de ME. Dit mag nooit normaal worden.”

De korpschef pleit voor het vieren van een ander soort oud en nieuw. “We moeten alleen nog maar veilig siervuurwerk gaan verkopen waar niet meer mee gegooid kan worden. Daarnaast moeten we alleen nog grote gezamenlijke evenementen gaan houden waar vuurwerk wordt afgestoken, en harder straffen om deze trend doorbreken”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden