Vuurwerkbranche dreigt met rechtszaak na verbod

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) overweegt juridische stappen tegen de overheid. Vanwege het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen blijft de vuurwerkbranche met grote voorraden zitten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De belangenvereniging baalt. Hoewel de vuurwerkbranche eerder heeft aangegeven voorstander te zijn van een verbod op knalvuurwerk, blijven de importeurs en winkeliers wel met grote voorraden zitten. “Ik schat de waarde op zo’n 10 miljoen euro en dan heb de samengestelde pakketten waarin ook vuurpijlen zitten nog niet eens meegerekend,” zegt Marcel Theunissen, woordvoerder van BPN.

“De invoering van een verbod met directe ingang biedt ons geen enkele mogelijkheid meer om van de producten af te komen. Wij hebben altijd bepleit dat we gezamenlijk tot een fatsoenlijke regeling komen. Vanwege de opstelling van de minister overwegen wij nu juridische stappen om dit alsnog af te dwingen.”

Vuurwerkhandelaren die nog knalvuurwerk in voorraad hebben dat komende jaarwisseling wordt verboden, krijgen hiervoor geen vergoeding, zo liet minister Stientje van Veldhoven (Milieu) vrijdag weten.

‘Niet netjes’

Teunnissen is het niet eens met de minister. „Ik vind dat te makkelijk gezegd. In december was het kabinet nog niet voor een vuurwerkverbod. In januari kwam de discussie op gang en nu wordt het ineens voor dit jaar al ingevoerd. Wij vinden dat niet netjes. Ze laten een ander met de brokken zitten.”

Volgens Theunissen loopt de vuurwerkbranche niet alleen veel geld mis, maar moeten de ondernemers ook nog betalen voor de vernietiging van het vuurwerk. “Het vuurwerk moet afgevoerd worden. We moeten het naar een verbrandingsoven brengen en ook dat is niet goedkoop.”

De belangenvereniging hoopt nog in gesprek te gaan met de overheid. “Maar als zij hun standpunt niet wijzigen, stappen wij zeker naar de rechter.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden