Update

Vrouw die op rug dolfijn klom bij strand Zandvoort is weer vrijgelaten

De vrouw die dinsdag in Zandvoort op de rug van een spitssnuitdolfijn klom, is aangehouden. Dat meldt de politie Kennemerland, die tegelijkertijd oproept om bedreigingen aan haar adres te stoppen. In een verklaring stelt haar advocaat dat de vrouw ‘de dolfijn enkel had willen knuffelen’.

Het Parool
Vrouw klimt op rug dolfijn bij Zandvoort. Beeld videostill
Vrouw klimt op rug dolfijn bij Zandvoort.Beeld videostill

De vrouw meldde zich woensdagavond bij de politie, nadat die liet weten naar haar op zoek te zijn. Omdat de vrouw op dat tijdstip niet meer verhoord kon worden, heeft ze een nacht in een politiecel moeten doorbrengen. Nadat zij met politieagenten heeft gesproken is de vrouw op donderdagmiddag vrijgelaten.

Ze zat vast op verdenking van overtreding van de Wet Dieren, die stelt dat het verboden is om zonder redelijk doel pijn of letsel aan een dier te veroorzaken, of het welzijn van een dier te benadelen.

De aanleiding van de aanhouding zijn beelden waarop te zien is dat de de vrouw op een in ondiep water belande dolfijn probeert te klimmen, terwijl andere strandgasten het dier terug de zee in proberen te sturen. De beelden dienen als bewijsmateriaal, maar de politie heeft inmiddels ook enkele getuigen van het incident gesproken.

‘Knuffelen’

Volgens de advocaat van de vrouw, Simone van der Aart, die haar donderdag sprak, zou haar client het dier nooit ‘bewust pijn doen’. “Ze is juist een grote dierenvriend en probeerde het beest te aaien. Ze heeft het dier nooit tegen willen houden. Het is uniek dat een dolfijn zo dicht bij de kust zwemt. Uit enthousiasme en verbijstering heeft ze hem willen knuffelen.”

Advocaat Van der Aart vindt het lastig in te schatten hoe de zaak nu verder gaat. “Het Openbaar Ministerie zal moeten vaststellen of er sprake is van een strafbaar feit, maar er zijn haar geen zaken bekend die hiermee te vergelijken zijn. Het is een heel unieke zaak.”

In de video is de vrouw herkenbaar te zien, waarna haar naam al snel online gedeeld werd. Daarop kreeg ze veel bedreigingen, wat de politie nu wil stoppen. ‘We begrijpen dat dit verhaal emoties oproept. Dat mag nooit een reden zijn om bedreigingen te uiten op social media. Ook dit is strafbaar. Doe dit daarom niet’.

Dolfijnen dreigden te stranden

Dinsdag dreigden drie spitssnuitdolfijnen te stranden aan de Nederlandse kust. Als zo’n dier aanspoelt, zouden ze volgens SOS Dolfijn ‘ten dode zijn opgeschreven’. Mensen die bij Zandvoort verkoeling zochten tijdens de uitzonderlijk hete dag, probeerden de beesten te helpen door ze terug te duwen richting zee. De vrouw in kwestie besloot op het dier te klimmen, is wat de beelden laten zien.

Annemarie van den Berg, directeur van SOS Dolfijn, is met stomheid geslagen na het zien van het filmpje. “Waarom doet iemand dit? Dit is gewoon dierenmishandeling,” zegt ze aan de telefoon. “Het is een dier in nood, daar moet je niet op klimmen.” Volgens Van den Berg was de actie van de vrouw niet alleen risicovol voor de dolfijn, maar ook voor haarzelf. “Het dier kan allerlei ziektes bij zich dragen. Ook is de dolfijn sterk genoeg om haar ribben te breken.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden