Vrijwillige brandweer wil af van knalvuurwerk: ‘Daders lopen lachend weg’

Volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is de maat na de laatste jaarwisseling definitief vol: voor 31 december moet er een verbod op knalvuurwerk zijn, vindt de vakbond.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers wil een verbod op knalvuurwerk. Beeld ANP
De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers wil een verbod op knalvuurwerk.Beeld ANP

De vakbond pleit ook voor strengere straffen en een nog hardere aanpak van illegaal vuurwerk.

Niet alleen in de grote steden werd de brandweer tijdens oud en nieuw bekogeld met vuurwerk. Hetzelfde gebeurde in kleinere plaatsen als Zwijndrecht, Sliedrecht, Zeist, Vianen en De Bilt, waar het brandweerwerk door vrijwilligers wordt gedaan.

“Wij komen op voor elke brandweerman, maar het is niet te verkopen dat je zulke dingen moet doorstaan bij iets wat je vrijwillig doet,” zegt Ronald Kraan, lid van het dagelijks bestuur van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers.

“Als je erover nadenkt, is het krankzinnig”

“Er gaat ook niet echt een wervend effect van uit: bekogeld worden met stenen, flessen en vuurwerk als je aan het werk bent tijdens iets wat een nationaal feestje zou moeten zijn. Als je erover nadenkt, is het krankzinnig. Voor onze mensen is het lastig. Zij worden bij wijze van spreken bekogeld door kinderen van mensen die ze goed kennen, en later in het dorp weer tegenkomen. Dat maakt het lastig om aangifte te doen.”

Verbod op knalvuurwerk

Kraan pleit in navolging van korpschef Erik Akerboom van de nationale politie voor een verbod op knalvuurwerk.

“Dan kun je ook beter een einde maken aan de invoer van zwaar knalvuurwerk dat uit het buitenland wordt gehaald. Ik hoor het van brandweermensen, wat zij naar zich toegegooid krijgen is geen vuurwerk dat je hier in de winkel kunt kopen. Dat zijn gewoon explosieven die je qua kracht kunt vergelijken met een handgranaat.”

Behalve een verbod op knalvuurwerk pleit de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers voor hogere straffen voor raddraaiers. Ook ziet Kraan liefst een revival van het fenomeen supersnelrecht voor daders, iets dat de laatste jaren zelden meer wordt toegepast.

“Het is raar dat de cellen na zo’n slagveld als met oud en nieuw niet vol zitten. Daarmee zou je een beter signaal afgeven dan nu gebeurt.”

Ambulance: geen agressie

Waar brandweerlieden en politieagenten tijdens de jaarwisseling veel problemen hadden met vuurwerkbekogelingen en belagingen, konden ambulancebroeders en -zusters relatief goed hun werk doen, stelt Ambulancezorg Nederland.

“We hebben geen meldingen gehad van personeel dat met agressie te maken heeft gehad,” zegt woordvoerder Nadiene Toby.

Toch heeft Ambulancezorg Nederland het onderwerp vuurwerk wel op de agenda gezet. In februari wordt besloten of de vereniging er een standpunt over gaat innemen.

“Ons uitgangspunt is dat we iedereen zorg verlenen die dat nodig heeft, ook slachtoffers van vuurwerk. Daartoe zijn we op aarde. Maar de discussie laait zodanig op, dat we onder onze leden wel gaan peilen of er behoefte is aan een scherp standpunt over vuurwerk.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden