Vreugdevuur blijft zere plek Krikke

Burgemeester Krikke was er met oud en nieuw van overtuigd dat het te hoge vreugdevuur op het Scheveningse strand veilig kon branden na het op afstand plaatsen van de hekken. “Ik kreeg ook geen advies om het vuur niet te ontsteken.”

Lex de Jonge
Paulien Krikke. Beeld ANP
Paulien Krikke.Beeld ANP

De Haagse gemeenteraad debatteerde gisteren over de gang van zaken rond het vreugdevuur dat tijdens de jaarwisseling een vonkenregen veroorzaakte in Scheveningen. Auto’s, huizen en tuinen vatten vlam. De brandweer was de hele nacht in touw.

Er klonk nogal wat kritiek: waarom greep burgemeester Pauline Krikke bijvoorbeeld niet in, toen bijtijds bleek dat de vreugdevuren opnieuw veel hoger waren dan was toegestaan. “Het kan toch niet zo zijn dat een intimiderende minderheid rond de jaarwisseling de baas is in onze stad?” zo vroeg coalitiepartij D66 zich af.

Rommelig

Ook over de crisiscommunicatie (‘u wijst naar anderen’) en over de ‘moeizame weg’ naar een onafhankelijk onderzoek naar de bijna-ramp waren veel lokale politici niet bepaald te spreken. “Het gezag van de burgemeester is aangetast,” zei fractievoorzitter en voormalig wethouder Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. “Ze kan zich geen fout meer permitteren,” meende CDA-raadslid Daniëlle Koster.

De burgemeester erkende dat de communicatie ‘een beetje rommelig’ is geweest. Ze trekt zich de kritiek van de Haagse gemeenteraad aan: “Daar ben ik niet doof voor.”

Het eindoordeel over de handelwijze van de burgemeester laat nog op zich wachten. Dat komt na de zomer als de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het onafhankelijke onderzoek naar het vreugdevuur op Scheveningen heeft afgerond.

GroenLinks nam daar een voorschot op, sprak van collectieve schuld aan het uit de hand lopen van de vreugdevuren en wilde nu beginnen met denken over een alternatief.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden