PlusAchtergrond

Vrees voor nieuwe coronagolf in Noord-Brabant door lakse bevolking

Veel te veel mensen lappen de coronaregels aan hun laars. Daarvoor waarschuwen de GGD's en ziekenhuizen in Noord-Brabant. Ze zien het aantal besmettingen stijgen. ‘Het gedrag van mensen baart ons echt zorgen.’

Chris van Mersbergen
Gasten zoeken de terrassen op van cafe Hart van Brabant in Den Bosch. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Gasten zoeken de terrassen op van cafe Hart van Brabant in Den Bosch.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Uit bron- en contactonderzoek van de GGD’s in Brabant blijkt dat veel mensen die zich laten testen op het coronavirus tegen de geldende adviezen in niet thuisblijven tot ze de uitslag binnen hebben. “Onze medewerkers hebben geregeld mensen aan de telefoon die na zo'n test in de stad lopen, of bij vrienden op bezoek zijn, of toch zijn gaan werken,” zegt Annemieke van der Zijden, directeur publieke gezondheid bij de GGD West-Brabant. “Het gedrag van mensen baart ons echt zorgen.”

Ze krijgt bijval van Bart Berden, directeur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant. “Veel mensen worden losser. We zien mensen feestjes inhalen, die tijdens de lockdown gepland stonden en bedrijven die hun werknemers weer oproepen om op kantoor te komen werken. Heel zorgwekkend.”

Stijgend aantal besmettingen

Net als op andere plekken in Nederland neemt ook in het eerder zo zwaar getroffen Brabant het aantal coronabesmettingen weer toe. Landelijk meldde het RIVM gisteren 185 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in lange tijd. Onder meer uit het Zuid-Hollandse Hillegom kwam slecht nieuws: daar werden liefst 23 coronabesmettingen gelinkt aan een plaatselijk café. Directeur Sjaak de Gouw van de GGD Hollands-Midden zegt dat het mogelijk is dat er vervolgens honderden andere mensen besmet zijn geraakt.

Kleine brandhaardjes

In het westen van Brabant steeg het percentage positieve tests in korte tijd van 0,5 naar 2,3 procent. Het aantal mensen dat zich afgelopen weekeinde op corona liet testen was twee keer zo hoog als de week ervoor. GGD-directeur Van der Zijden: “Je ziet gewoon steeds meer kleine brandhaardjes. Nu is dat nog overzichtelijk, maar mensen moeten zich vanaf nu écht serieus aan de coronamaatregelen gaan houden.”

Bart Berden, voorzitter van de raad van bestuur van het ETZ-ziekenhuis in Tilburg en het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant. Beeld ETZ
Bart Berden, voorzitter van de raad van bestuur van het ETZ-ziekenhuis in Tilburg en het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant.Beeld ETZ

Geen zomerslaap

In Noord-Brabant rekenen ze erop dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten – dat nu nog laag blijft – de komende weken weer zal stijgen. Berden: “Dat gaat gewoon gebeuren, dat is zo logisch als wat. Ik kan me daar kwaad over maken. We zijn nog lang niet klaar met het inhalen van de reguliere zorg die niet door kon gaan door corona. We kunnen een tweede golf echt niet gebruiken.”

De opleving van het coronavirus op verschillende plekken in ons land laat zien dat Covid-19 zich weinig aantrekt van de zomer. Wat GGD’s zorgen baart voor de herfst: bijna alle besmettingen lijken desondanks binnen plaats te vinden.

Het onderscheid tussen binnen en buiten zou ook wel een plek mogen krijgen in de overheidsadviezen, vinden de twee zorgbestuurders. Beeld ANP
Het onderscheid tussen binnen en buiten zou ook wel een plek mogen krijgen in de overheidsadviezen, vinden de twee zorgbestuurders.Beeld ANP

De corona-explosie bij het café in het Zuid-Hollandse Hillegom bewijst dat het coronavirus geen interesse heeft in een zomerslaap. Toch slaat het virus vooral binnen toe, merken ze ook bij de GGD in West-Brabant. “Buiten zien we niet of nauwelijks besmettingen,” zegt Van der Zijden.

En dat baart zorgen voor de herfst, als we het terras weer verruilen voor de bar van het café en het park voor de huiskamer. Als corona zijn tentakels nu alweer uitbreidt, hoe moet dat over een paar maanden dan wel niet zijn? “Dat is precies waar we bang voor zijn,” beaamt Berden.

Kanarie in de kolenmijn

De Brabantse ziekenhuizen zijn druk bezig met het creëren van 95 extra intensive care-bedden, wat bijna een verdubbeling betekent. “Maar als we de besmettingsaantallen nu alweer zien toenemen, vraag je je bijna af of we die bedden op tijd in gereedheid hebben.” Het is reden om nu al alarm te slaan. Berden: “De ervaringen van de GGD bij het bron- en contactonderzoek zijn wat mij betreft de kanarie in de kolenmijn, het vroegste signaal dat mij vertelt dat we echt moeten gaan uitkijken. Als het aantal brandhaarden toeneemt, vertaalt zich dat uiteindelijk in meer ziekenhuis- en uiteindelijk ook ic-opnames.”

Dat op dit moment meer mensen onder de veertig besmet raken dan ouderen, zegt Berden niet zoveel. “Die mensen gaan uiteindelijk ook naar familiefeestjes en op bezoek bij hun ouders.” GGD-directeur Van der Zijden: “Je ziet mensen elkaar weer lekker knuffelen. Ik snap die behoefte, maar het virus is niet weg!” Vooral onder jongeren zien de twee zorgbestuurders meer besmettingen dan in het voorjaar. “De jongeren hebben het in die eerste fase echt heel goed gedaan,” geeft Berden een compliment. “Maar nu zie je ze steeds meer naar feestjes gaan, geen afstand houden. Dat is echt zorgwekkend.”

De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nam dit weekend extra maatregelen vanwege de toenemende drukte in de binnenstad. Zo werd op de Wallen eenrichtingsverkeer ingesteld voor voetgangers.  Beeld ANP
De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nam dit weekend extra maatregelen vanwege de toenemende drukte in de binnenstad. Zo werd op de Wallen eenrichtingsverkeer ingesteld voor voetgangers.Beeld ANP

Ventilatie bedrijven

De ervaringen met het bron- en contactonderzoek vertellen Van der Zijden ook dat bedrijven alert moeten zijn op hun ventilatie, iets waar een groeiende groep wetenschappers al een tijd voor pleit. “We zien besmettingen in ruimtes waar mensen keurig afstand van elkaar hebben gehouden. Daarom zou ik bedrijven willen oproepen: pak die ventilatie aan, zorg voor een goede luchtcirculatie. En stuur personeel met klachten alsjeblieft meteen naar huis.”

Het onderscheid tussen binnen en buiten zou ook wel een plek mogen krijgen in de overheidsadviezen, vinden de twee zorgbestuurders. Van der Zijden: “Je zou de besmettingshaarden die er tot nu toe zijn geweest moeten analyseren om nieuwe wijzigingen in de maatregelen beter af te stemmen op de praktijk.” Berden: “Grote evenementen lijken me voorlopig echt nog niet verstandig.” Van der Zijden valt hem bij: “Carnaval zonder een werkend vaccin? Ik zie het echt niet gebeuren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden