Vorige week 30 procent minder besmettingen in Amsterdam dan week ervoor

Het aantal mensen in Amsterdam dat positief is getest op het coronavirus is in de week van 26 oktober tot en met 1 november met 30 procent gedaald ten opzichte van de week ervoor. Toch is het aantal nog steeds op het niveau ‘zeer ernstig’, meldt de GGD Amsterdam.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In absolute getallen zijn in week 44 in Amsterdam 3451 coronabesmettingen geteld, tegen 4909 een week eerder.

In alle stadsdelen is het aantal positief geteste mensen in week 44 gedaald. De grootste relatieve daling was te zien in Zuid (van 483 per 100.000 naar 283) en in Nieuw-West (750 naar 535) – waar al lange tijd de meeste positieve testen uit Amsterdam vandaan komen, alle stadsdelen vergeleken.

De daling is overigens te zien in alle gemeenten die deel uitmaken van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In Ouder-Amstel is de daling relatief gezien het grootst, van 475 positief getesten per 100.000 naar 248.

Gunstig beeld

Het gaat om een gunstig beeld, zeker ten opzichte van de zomerperiode, toen Amsterdam de twijfelachtige eer had om zich ‘coronabrandhaard’ van Nederland te noemen. Dat gold toen ook voor Rotterdam, en daarom voerden de twee steden een proef in met een gedeeltelijke mondkapjesplicht, die geen stand heeft gehouden.

De afgelopen dagen is het beeld landelijk ook gunstiger wat betreft het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag. Waar dat vorige week boven de 10.000 per dag uitkwam, ging het dinsdag bijvoorbeeld om een toename van 7776 mensen.

Desalniettemin blijft de druk op de zorg groot: aanleiding voor de regering om strengere maatregelen in te voeren die woensdag 20.00 uur ingaan. Dan gaat het om onder meer sluiting van musea, bioscopen en theaters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden