Nieuws

Voorzitter Coöperatie Laatste Wil aangehouden voor hulp bij zelfdoding

De voorzitter van Coöperatie Laatste Wil (CLW), Jos van Wijk, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hulp bij zelfdoding. De 73-jarige voorzitter heeft volgens het Openbaar Ministerie vermoedelijk deelgenomen aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

ANP/Het Parool
null Beeld Arie Kievit/HH
Beeld Arie Kievit/HH

De woning van Van Wijk in Apeldoorn is dinsdag doorzocht, aldus het OM. Elders in het land is ook een woning doorzocht.

Van Wijk wordt woensdag verhoord, meldt zijn advocaat Tim Vis. De coöperatie is is teleurgesteld over de aanhouding, zegt hij. “Bovendien neemt Jos apert afstand van het idee dat sprake zou zijn van een ‘criminele organisatie’. De CLW handelt binnen de kaders van de wet, beijvert zich juist om de wettelijke mogelijkheden te verruimen en is daarover - ook naar het OM - transparant. Het doet Jos veel pijn dat hiermee 27.500 leden van CLW worden gecriminaliseerd.”

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of 113.nl.

Pillen

Het onderzoek is opgestart naar aanleiding van een aantal recente gevallen van zelfdoding, zegt het OM. Om hoeveel gevallen het gaat wil justitie in dit stadium nog niet kwijt, ook niet waar en wanneer deze zich hebben voorgedaan. “Het onderzoek loopt,” aldus een OM-woordvoerder. “Meer informatie willen we om die reden nu niet verstrekken.”

Ook advocaat Vis weet dit nog niet. “Ons is de concrete aanleiding nog niet gemeld”, aldus de raadsman.

In juli arresteerde de politie een 28-jarige man uit Eindhoven op verdenking van verkopen van ‘zelfmoordpillen’ aan honderden mensen. Hij was lid van Coöperatie Laatste Wil. Volgens justitie zijn ten minste zes mensen overleden aan het door de man verstrekte middel. Het onderzoek tegen de man kwam op gang na het overlijden van een vrouw in Best, in mei van dit jaar. Of het onderzoek naar Van Wijk en dat naar de Eindhovenaar verband met elkaar houden, is vooralsnog onduidelijk.

Coöperatie Laatste Wil is opgericht in 2013 en wil naar eigen zeggen binnen het geldende recht mogelijk maken dat mensen op een waardige en veilige manier een einde aan hun leven kunnen maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden