Voorzichtige lobby voor Olympische Spelen van 2032

Oud-atleten en het bedrijfsleven broeden op een plan om de Olympische Spelen in 2032 naar Nederland te halen. Dat bevestigen meerdere bronnen. Acht jaar geleden strandde een poging hiertoe nog.

Rik Spekenbrink
Pieter van den Hoogenband. De chef de mission voor de Spelen in Tokio ziet kansen in kandidatuur 2032. Beeld ANP
Pieter van den Hoogenband. De chef de mission voor de Spelen in Tokio ziet kansen in kandidatuur 2032.Beeld ANP

Nu de Nederlandse topsport floreert, laait het verlangen naar olympisch vuur op. De oriënterende gesprekken tussen geïnteresseerden komen voort uit een gedeelde droom om voor het eerst sinds 1928 het belangrijkste mondiale sportevenement te mogen organiseren. De eerstvolgende mogelijkheid is 2032, aangezien de zomeredities van 2024 (Parijs) en 2028 (Los Angeles) al zijn toegewezen. Normaal gesproken wordt de gastheer zeven jaar van tevoren gekozen.

Temperatuur meten

Minder dan een half jaar voor de Olympische Spelen van Tokio wordt, zo zegt een betrokkene, bij diverse partijen ‘de temperatuur gemeten’. “Het gaat niet om kunnen, maar om willen. We denken zeker te weten dat we het kunnen.”

Belangrijke voorwaarde voor succes is voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een breed politiek en maatschappelijk draagvlak.

Aan de vorige poging is gewerkt vanaf de Spelen in Athene van 2004. Amsterdam zou volgens de alliantie Olympisch Vuur als gastheer de kar trekken, terwijl evenementen verspreid over het land zouden worden gehouden. Het was voorbij toen het kabinet-Rutte II eind 2012 de politieke en financiële steun introk wegens economisch zware tijden. De kosten werden destijds geraamd op miljarden. De initiatiefnemers van nu denken dat het soberder zou kunnen.

Recente Nederlandse successen in diverse sporten en het organiseren van meerdere grote evenementen zouden, zo klinkt nu, tot een positiever sportklimaat hebben geleid in ons land. Vanaf 2016 ging vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bovendien substantieel meer geld naar de topsport.

Vertrouwen

Voormalig zwemmer Pieter van den Hoogenband, komende zomer in Tokio chef de mission van de Nederlandse equipe, bevestigt de gesprekken over een eventuele nieuwe poging tot kandidaatstelling en juicht die toe. “Ik geloof er wel in. Wij zouden dat als Nederland absoluut kunnen. Maar de timing is belangrijk. Kun je goed uitleggen wat de impact en de waarde van een Olympische Spelen is? Als er geen vertrouwen is vanuit de samenleving, moet je het niet doen.”

De drievoudig olympisch zwemkampioen zit zelf niet aan tafel. “Maar ik ken een aantal invloedrijke mensen die er hun tanden in zetten en daar heb ik vertrouwen in. Als ze me vragen om hulp, wil ik best meedenken of -praten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden