Voortvluchtige psychiatrisch patiënt Peter M. is aangehouden
De 43-jarige Peter M., die afgelopen zaterdag verdween na een onbegeleid verlof uit de kliniek in Den Dolder, is terecht. Hij is in de buurt van Amersfoort aangetroffen waar hij door mensen werd herkend. De politie heeft hem aangehouden.
Met man en macht werd er door politie en justitie gezocht naar de 43-jarige voortvluchtige psychiatrisch patiënt. De politie kreeg meer dan vijftig tips over de verdwijning.
Tot grote frustratie van de politie en justitie werd pas woensdagochtend via het Algemeen Dagblad bekend dat M. zaterdag was ontsnapt. Hij was op dat moment al drie nachten weg, zonder zijn medicijnen. Zijn familie waarschuwde dat hij zonder medicijnen ‘levensgevaarlijk’ kan zijn.
FPA Utrecht, zoals de kliniek tegenwoordig heet, had het vertrek van M. niet gemeld bij burgemeester Koos Janssen. Ook een klankbordgroep van ondernemers en bewoners werd niet door de kliniek bijgepraat.
Problemen oplossen
Politiemedewerkers vertellen dat ze het beu zijn dat ze nu wederom de problemen van de kliniek moeten oplossen. Daarbij doelen ze op het feit dat Michael P. in de kliniek in Den Dolder tal van vrijheden had en in staat was Anne Faber te doden en te verkrachten. “En nu moeten we hem zo snel mogelijk vinden, terwijl de kliniek dagen stilhoudt dat de man vertrokken is.”
Hoewel jaarlijks honderden patiënten weglopen uit klinieken als die in Den Dolder is deze ontsnapping anders, mede door de voorgeschiedenis. Minister Dekker spreekt zijn grote frustratie uit over een nieuw incident bij de kliniek. En terwijl de directeur van de kliniek zegt dat M. een laag risicoprofiel heeft, meldt de politie een paar uur later juist dat de man wél gevaarlijk is.
Aan het begin van de avond besluit hoofdofficier Rutger Jeuken zelfs foto’s van M. te verspreiden, om zo ook de hulp van burgers in te schakelen. “We moeten hem natuurlijk zo snel mogelijk vinden. Men maakt zich zorgen,” zegt iemand die betrokken is bij dit besluit. “Als er iets ergs gebeurt met deze man kunnen ze in elk geval niet zeggen dat we er niet alles aan hebben gedaan.”
Medepatiënten
Een deel van het onderzoek spitste zich donderdag toe op (voormalig) medepatiënten waarmee M. mogelijk contact had. Het ging daarbij om bekenden van M. in de kliniek, maar ook om mensen met wie hij buiten de kliniek omgang had. Hebben ze hangplekken waar ze veel zijn, of een favoriete snackbar? Tot hun schrik en verbazing merkten de kliniekmedewerkers woensdag op dat deze personen onbereikbaar waren.
Zus Jannienne vertelde woensdag bij tv-programma Pauw dat haar broer had gezegd dat hij naar Duitsland zou willen gaan. Bij een eerdere ontsnapping uit een kliniek dook hij ook al op in het buitenland. “Hij is toen bijna in Noorwegen terecht gekomen.”
Mogelijk is zelfs een bekende van M. uit de kliniek betrokken bij de ontsnapping, melden goed ingevoerde bronnen.