Nieuws

Voorspelde hittegolf kan zich meten met grootste ooit in augustus

Woensdag beginnen we aan een hittegolf die naar verwachting ruim een week zal duren. Daarbij stijgen de temperaturen naar rond de 30 graden, met uitschieters tot wel 35 graden. Daarmee kan deze reeks tropische dagen zich meten met de grote hittegolven van 2003 en 2018.

Een medewerker van een strandpaviljoen bereidt zich voor op de drukte. Beeld ANP

Vrijdag belooft de warmste dag van de week te worden, met 30 tot 32 graden. Zondag kan het tijdelijk een fractie koeler zijn door een noordenwind die opsteekt. Toch komen de temperaturen ook dan nog in de buurt van de 30 graden uit, om na het weekend meteen weer te stijgen. 

Voor liefhebbers van zon en hitte die in eigen land op vakantie zijn, goed nieuws dus. Maar wie thuis aan het werk is, kan de hitte waarschijnlijk missen als kiespijn. De verwachte hittegolf van deze week kan zich meten met de grootste hittegolven die ooit in augustus genoteerd zijn, vergelijkbaar met die van 2003 en 2018. Mogelijk komt de temperatuur zeven dagen lang boven de 30 graden uit, met pieken tot 35 graden. 

Van een hittegolf is sprake wanneer de temperatuur minimaal vijf dagen op rij 25 graden of hoger is. Van die vijf dagen moeten er tenminste drie dagen zijn met tropische maxima van 30 graden of meer. De kans dat aan deze definitie wordt voldaan is voor grote delen van het land bijna 100 procent. De hittegolf is waarschijnlijk zondag een feit en daarmee krijgt De Bilt de eerste officiële hittegolf van 2020.

Het blijft warm

Ook de rest van de zomer blijft het warm, zo voorspelt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. Volgende week ligt de temperatuur waarschijnlijk 4 tot 5 graden boven normaal. De tweede helft van augustus laat eenzelfde beeld zien voor Nederland: warmer en droger dan gebruikelijk. Klaassen: “Wel is de temperatuurafwijking wat minder groot. Zien we in de eerste helft van augustus afwijkingen van 5 graden, daarna is dat 1 tot 2 graden.”

Niet alleen Nederland krijgt een warmer weerbeeld voorgeschoteld dan normaal is voor de tijd van het jaar. Verreweg het grootste deel van Europa wordt op een warmer scenario ‘getrakteerd’. “Een gunstig signaal voor vakantievierders in Centraal-, West- en Zuid-Europa die op zoek zijn naar zon, warmte en droog weer want de neerslagafwijking is ook negatief,” aldus Klaassen. “Vakantiegangers die naar Noorwegen gaan moeten wel rekening houden met nattigheid.”

De eerste helft van september laat ook nog een ‘iets warmer dan normaal patroon zien boven Europa’. 

Hitteplan en smogwaarschuwing voor de komende dagen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haalt het hitteplan weer van stal. Mensen krijgen het advies om onder meer goed te drinken, de schaduw op te zoeken, zich niet te veel in te spannen en naar anderen om te kijken.

Daarnaast waarschuwt het instituut voor smog in het hele land. Mensen kunnen daarvan gaan hoesten en kortademig worden. Ook kunnen ze last van hun ogen, neus en keel krijgen. De klachten van astmapatiënten kunnen door smog erger worden. Smog ontstaat wanneer er veel ozon in de lucht zit. Dat komt door een combinatie van zonlicht, luchtverontreiniging en weinig wind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden