Nieuws

Voordeeltje bij koop huis tot 4 ton beperkt

Het plan om de overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers onder de 35 jaar af te schaffen, is nog voor de invoering alweer aangepast. Het geldt alleen nog voor huizen die maximaal 400.000 euro kosten. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting heeft een leeftijdsgrens van 35 jaar en een koopbedrag van maximaal 4 ton. Beeld ANP
Het afschaffen van de overdrachtsbelasting heeft een leeftijdsgrens van 35 jaar en een koopbedrag van maximaal 4 ton.Beeld ANP

Formeel moet deze wijziging nog door de Kamer worden goedgekeurd, maar dat gaat waarschijnlijk wel gebeuren. De grens van 4 ton is onderdeel van een deal die de minister maakte met PvdA en GroenLinks, zodat de belastingplannen van het kabinet ook een meerderheid halen in de Eerste Kamer. Het geld dat de overheid bespaart, wordt in een volkshuisvestingsfonds gestopt om woningen te verduurzamen in kwetsbare gebieden.

Duwtje in rug starters

Ook vindt minister Ollongren de maatregel nu ‘gerichter’. Hij is immers bedoeld om starters een duwtje in de rug te geven, niet om voordeel te creëren voor het hogere segment, zo verklaart ze.

Omdat veel huizenkopers hebben voorgesorteerd op het belastingvoordeel, dat op Prinsjesdag werd aangekondigd, gaat de grens van 4 ton pas vanaf 1 april 2021 in. Dus als je nog geen 35 jaar oud bent en tussen 1 januari en 31 maart de sleutel krijgt, betaal je geen overdrachtsbelasting - hoe duur het huis ook is. Overdrachtsbelasting geldt overigens alleen voor bestaande huizen, niet voor nieuwbouw.

Kritisch

Onder meer SGP, 50Plus, PvdA en SP toonden zich vorige week kritisch en drongen erop aan de leeftijdsgrens op te hogen en een maximale huizenprijs te hanteren. “Dit is toch juist bedoeld om starters te helpen”, zei SP-Kamerlid Sandra Beckerman tijdens het debat. “Een doorstromer van 34 jaar die een huis van een miljoen kan betalen, zouden we juist moeten uitsluiten.”

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) erkende dat de leeftijdsgrens ‘arbitrair’ is, maar waarschuwde dat andere methodes op praktische bezwaren stuiten bij de uitvoering. Ook was Vijlbrief bang dat bewoners van regio’s met hoge huizenprijzen, zoals Amsterdam, worden benadeeld als de grens bijvoorbeeld op 350.000 euro komt te liggen. Uiteindelijk is het in de deal met PvdA en GroenLinks dus 400.000 euro geworden. En de leeftijdsgrens is niet meer veranderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden