Plus

Vooral vijftigers zonder prik in mei in ziekenhuis beland: ‘Enorme duikeling’

De leeftijd van coronapatiënten ligt steeds lager. Vooral vijftigers zijn in mei in het ziekenhuis beland. ‘Het zijn de niet-gevaccineerden,’ zegt ic-voorman Diederik Gommers.

Marcia Nieuwenhuis
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Nationale Intensive Care Evaluatie (Nice). Ic-arts Gommers: “Wij waren er al van overtuigd dat het vaccin werkt, en deze cijfers tonen aan dat het ook daadwerkelijk zo is. Je ziet dus al effect na de eerste prik,” benadrukt de hoogleraar intensive care geneeskunde.

“De patiënten die je in mei in het ziekenhuis en op de ic krijgt, zijn de mensen die niet gevaccineerd zijn,” betoogt Gommers, die de ic van het Rotterdamse Erasmus MC als bewijs aanvoert. “We zien nu heel duidelijk dat je, als je gevaccineerd bent, voordeel hebt!”

Duikeling

Uit de nieuwe data blijkt dat de leeftijd is geduikeld. Van alle patiënten op de coronaverpleegafdeling is nu ruim een kwart (26,1 procent) 50 tot en met 59 jaar oud, daarmee is dit de grootste groep. In maart en april bestond de grootste groep nog uit zeventigers. En in januari en februari waren het naast zeventigers ook tachtigers die met corona op de verpleegafdeling belandden. Die groepen zijn inmiddels grotendeels gevaccineerd.

Volgens hoogleraar medische informatiekunde Nicolette de Keizer van het Amsterdam UMC tonen de cijfers over de leeftijden ‘echt een enorme duikeling’. “De cijfers spreken voor zich. De leeftijdsgroepen die gevaccineerd zijn hebben een veel lagere kans om op de ic en in het ziekenhuis te komen, dan groepen die nog niet gevaccineerd zijn.”

Twijfelaars over streep trekken

Dave Dongelmans, intensivist bij Amsterdam UMC en voorzitter van stichting Nice, verwacht dat deze resultaten twijfelaars over de streep kunnen trekken om alsnog een vaccinatie te halen. “De zogenoemde wappies ga je niet overtuigen, maar twijfelaars zullen er wél gevoelig voor zijn dat nu in de praktijk blijkt dat die prik werkt.”

In januari en februari was nog slechts circa een kwart van de covidpatiënten op de verpleegafdeling vijftiger of jonger. Doordat steeds meer zestigers, zeventigers en tachtigers zijn ingeënt tegen corona en daardoor niet meer in het ziekenhuis of op de ic belanden, duikelt de leeftijd van de totale patiëntengroep omlaag. In de maand mei was al 46,6 procent van de patiënten op de verpleegafdeling vijftiger of jonger. Er liggen dus niet veel meer vijftigers in het ziekenhuis dan eerst, maar ze maken wel een relatief groter deel van het totaal aantal patiënten uit.

Dave Dongelmans, intensivist bij Amsterdam UMC: “Waar je in het begin vooral slechtnieuwsgesprekken had met mensen die hun ouders op leeftijd zagen overlijden, ligt de nadruk nu meer op jongere patiënten,” betoogt hij. “Tieners en twintigers die hun ouders van in de vijftig op de ic opgenomen zien worden. Dat is toch een ander gesprek, dan als je echt volwassen kinderen hebt, voor wie het natuurlijk ook heel vervelend en zuur blijft dat je ouders een keer overlijden.”

Dongelmans hoopt dat door snel te vaccineren straks ook de jongere groepen leed bespaard blijft. “De daling is mooi, maar op de ic’s liggen nog steeds teveel patiënten met covid. Er gaan nog steeds te veel mensen dood.’’

Zonde

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers benadrukt dat het ook belangrijk is om na de eerste inenting de regels in acht te blijven nemen. “We krijgen ook mensen op de ic die hun eerste prik nét gehad hebben. En dat is zó zonde. Want je krijgt pas antistoffen na een dag of veertien en na drie weken is dat nog beter. Je moet je na het halen van je prik dus nog niet meteen anders gaan gedragen.”

Als het aan Gommers ligt, moet er ook een oplossing bedacht worden ‘voor de grote groep vrouwen tussen 60 en 65 jaar die moeite heeft met het vaccin van AstraZeneca’. “Het is vreselijk dat die mensen ziek worden en overlijden. Ik wil zo graag dat die groep ook gevaccineerd wordt, dat ik zou zeggen: geef die mensen een alternatief als ze angstig zijn.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden