Voor het eerst sinds begin april minder dan 50.000 besmettingen in een week

In de afgelopen week zijn er minder dan 50.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is voor het eerst sinds begin april dat het aantal positieve tests onder die grens blijft. Ook lag het aantal besmettingen bijna 10 procent lager dan vorige week.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag. Er zijn deze week 47.108 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er bijna 5000 minder dan vorige week, toen 52.087 besmettingen geregistreerd werden.

Een flinke stijging is zichtbaar bij het aantal mensen dat na een bezoek aan een feestje of bij iemand thuis besmet raakt. Vooral jongeren tussen 15 en 24 testen vaker positief.

Ongeveer 23,5 procent van de positieve gevallen werd bij deze groep vastgesteld. Ze testen naar verhouding ongeveer dubbel zo vaak positief als andere leeftijdsgroepen. Van de besmettingen waarvoor bron- en contactonderzoekers een mogelijke locatie konden vinden, werd 26,8 procent opgedaan bij een bezoek in de thuissituatie. Dat was de afgelopen maanden gemiddeld 21,1 procent. Bij de categorie feestjes ging het aandeel van 0,6 naar 1,4 procent van de besmettingen.

Steeds minder ouderen testen positief op het coronavirus. Afgelopen week waren mensen van boven de 70 jaar goed voor 5 procent van de positieve tests. Over de gehele periode sinds de uitbraak van het coronavirus is dat percentage ruim dubbel zo groot.

Minder testen

In de nieuwste rapportage staat dat opnieuw minder mensen zich bij de GGD hebben laten testen op het virus. Volgens voorlopige cijfers gingen 353.000 mensen naar de teststraten van de gezondheidsdiensten, 14 procent minder dan een week eerder toen ze zo’n 410.000 testen afnamen. Ook dat waren er al aanzienlijk minder dan in de week daarvoor (-16 procent).

Het RIVM legde vorige week een verband met de meivakantie. Dat minder mensen zich lieten testen kan komen doordat simpelweg minder mensen klachten hebben, maar het zou ook kunnen dat de testbereidheid in de vakantieweken lager was. Het percentage dat een positieve uitslag kreeg, is afgelopen week weer iets gestegen: van 11,7 procent tot 12,3 procent.

Het reproductiegetal, waarvoor het RIVM twee weken terugkijkt, is juist iets toegenomen tot 1,01. Dit cijfer drukt uit hoe snel het virus zich verspreidt. Het nieuwste getal heeft betrekking op de situatie zoals die op 26 april was.

Dagcijfers

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 5586 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er bijna 300 minder dan tussen zondagochtend en maandagochtend, toen 5884 nieuwe gevallen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden gemeld.

Op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat in de weekenden minder mensen zich laten testen op het coronavirus.

In Amsterdam zijn er de afgelopen 24 uur 236 besmettingen bijgekomen. Dat is het grootste aantal nieuwe besmettingen van alle gemeenten. Rotterdam telde 225 positieve tests en Den Haag 197. Utrecht had er 100.

Afgelopen etmaal werden 44 coronasterfgevallen gemeld. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje geregistreerd bij het RIVM. Sterfgevallen in het weekeinde worden doorgaans in de loop van maandag doorgegeven en zijn dan op dinsdag terug te zien in de cijfers van het RIVM.

Ziekenhuizen

Steeds minder coronapatiënten belanden in het ziekenhuis. In de afgelopen zeven dagen hebben de ziekenhuizen 1842 nieuwe coronapatiënten opgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat komt neer op ongeveer 263 mensen per dag. Dat gemiddelde is zes dagen achter elkaar gedaald en staat nu op het laagste peil sinds 23 maart. Sinds eind april is de instroom in de ziekenhuizen met ongeveer 16 procent afgenomen.

De verpleegafdelingen namen afgelopen etmaal 255 nieuwe coronapatiënten op. Verder kwamen er 29 nieuwe coronapatiënten op een intensive care te liggen. In totaal zijn er dus 284 mensen nieuw in een ziekenhuis opgenomen.

Het totale aantal opgenomen patiënten bleef ongeveer gelijk. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2480 coronapatiënten, zeven minder dan op maandag. Het is de vierde achtereenvolgende dag dat dit aantal onder de 2500 blijft. Het totaalaantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg met twee naar 1732. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met negen naar 748, het laagste aantal sinds 5 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden