Voor het eerst minder oversterfte: nog wel 1200 sterfgevallen méér dan gemiddeld

Voor het eerst sinds de coronauitbraak zijn de sterftecijfers gedaald. Waar vorige week en de week daarvoor ongeveer 2000 sterfgevallen meer werden gemeld dan gemiddeld, is het aantal sterfgevallen nu ongeveer 1200 hoger dan gemiddeld.

Bankjes voor het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek zijn gesloten met lint. Bijna de helft van de bewoners van een afdeling voor dementerende ouderen is de afgelopen drie weken overleden, vermoedelijk allemaal aan corona. Beeld ANP

 Daarmee was de sterfte ‘sterk verhoogd’.

In de week van 13 april tot en met 19 april 2020 (week zestien) zijn 4300 sterfgevallen gemeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat is minder dan in de week ervoor toen 4937 mensen overleden. De piek lag nog een week daarvoor – in week veertien – toen waren er 5068 sterfgevallen te betreuren.

“De sterfte in week zestien valt bijna 40 procent hoger uit in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020,” licht het CBS toe. Normaal zou in deze periode een daling van de wekelijkse sterfte te zien zijn vanwege het einde van de winter. In de afgelopen drie jaren overleden er ongeveer 2850 mensen per week in de periode rond week 16.

Vergeleken met de afgelopen twee weken, waarin ongeveer tweeduizend mensen meer overleden, is dit dus gedaald. RIVM-woordvoerder Loes Hartman: “Je ziet inderdaad dat die oversterfte daalt. Dat strookt ook met de dalende sterftecijfers van het aantal gemelde Covid-19-patiënten.”

Verpleeghuizen

Ook de oversterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen is in week 16 (13 april tot en met 19 april) voor het eerst in een aantal weken afgenomen. Wel is het aantal overledenen in week 16 nog bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020.

In 2020 overleden er tot en met week 10 (tot en met 8 maart) gemiddeld 759 mensen per week in verpleeg- en verzorgingshuizen. In week 16 overleden daar naar schatting 1500 bewoners. De sterfte van mensen die in overige zorginstellingen wonen is in deze periode eveneens verdubbeld, maar daalt inmiddels ook (het betreft wel kleine aantallen).

Géén afname in Zuid-Holland

In de meeste provincies neemt in week 16 het aantal sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen af. Maar in de provincie Zuid-Holland is nog geen daling te zien. In week 15 lieten provincies in West- en Oost-Nederland nog een stijgende sterfte zien. In verpleeg- en verzorgingshuizen in Noord-Nederland was het aantal overleden bewoners niet of nauwelijks verhoogd.

De sterftecijfers vallen nog altijd een stuk hoger uit dan het aan corona overleden mensen dat dagelijks door het RIVM gemeld wordt. “Dit aantal is ongeveer twee keer hoger dan de gemelde sterfte aan laboratorium bevestigde Covid-19 in diezelfde week,” erkent het instituut. In diezelfde periode bleef het aantal overledenen dat ook getest is op corona steken op 876. Het grote verschil wordt veroorzaakt door een gebrek aan tests op het nieuwe coronavirus.

65-plussers

De sterfte was volgens het RIVM ‘licht verhoogd’ in de leeftijdsgroep 55-64 jaar. In de twee leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder was de sterfte volgens het instituut ‘sterk verhoogd’. In bijna alle regio’s is de sterfte inmiddels ‘sterk verhoogd’. Dit geldt alleen niet voor de regio’s Groningen, Friesland en Drenthe.

In de afgelopen weken was de sterfte onder mannen hoger dan onder vrouwen. Vanaf week 14 werden de verschillen echter kleiner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden