Nieuws

Voor het eerst maximum aan huurverhogingen in vrije sector (voor 3 jaar)

De komende drie jaar worden huurders in de vrije sector beschermd tegen grote huurstijgingen. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer.

Het Parool
Huisbezichtiging. Beeld Dingena Mol
Huisbezichtiging.Beeld Dingena Mol

Hiermee geldt de komende drie jaar een maximale huurstijging van 1 procent (plus inflatie) voor vrije sectorwoningen. Nijboer diende het wetsvoorstel in juni 2020 in om huurders beter te beschermen, tijdens en na coronatijd.

De Tweede Kamer nam het voorstel al op 9 februari 2021 aan; alleen Forum voor Democratie stemde tegen. In de Eerste Kamer stemden alle fracties, behalve Forum voor Democratie en Fractie-Otten, voor het voorstel.

Het gaat om huren boven de 750 euro per maand, wat ongeveer 560.000 huishoudens betreft. Hiervan kregen vorig jaar 87.000 huurders te maken met een huurstijging die binnen het nieuwe wetsvoorstel niet meer is toegestaan.

Linkse oppositie

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) had al in mei 2020 voorgesteld om de huurstijging in de vrije sector aan banden te leggen. Zij stelde een maximale stijging van 2,5 procent voor, maar dat was niet toereikend, volgens Nijboer.

Dit is de eerste keer dat er zulke strenge regels voor huurstijging van de vrije sector gelden; tot nu toe zat daar geen enkele wettelijke grens op. In de sociale huursector geldt al wel een maximale huurstijging, jaarlijks vastgesteld door het kabinet. Wel geldt er een maximale huurstijging voor de vrije sector in 2021, volgens de woonplannen van het kabinet. Het kabinet stemde hier eind vorig jaar mee in, onder druk van de linkse oppositie.

Het wetsvoorstel zorgt er ook voor dat huurders in de vrije sector bij klachten kunnen aankloppen bij de Huurcommissie. Tot nu toe gold dat alleen voor huurders van sociale huurwoningen of vrije sectorwoningen met een maandelijkse huur van minder dan 750 euro.

Andere wetsvoorstellen

De Eerste Kamer nam dinsdag ook twee andere wetsvoorstellen aan rondom huurbeleid. Een wetsvoorstel van minister Ollongren zorgt er onder andere voor dat er een hogere inkomensgrens geldt voor meerpersoonshuishoudens, voor sociale huurwoningen van woningcorporaties. Dit zal in 2022 ingaan en drie jaar lang gelden.

Ook wordt er meer ingezet op inkomensafhankelijke huurverhogingen: huurders met een hoog inkomen kunnen een hogere huurverhoging krijgen dan huurders met een middeninkomen.

Een ander wetsvoorstel, eveneens van Ollongren, zorgt ervoor dat verhuurders een tijdelijke huurkorting kunnen geven als huurders financieel in de problemen zitten. Zo’n korting kan maximaal drie jaar duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden