Nieuws

Volt zet Gündogan definitief uit de fractie

Volt zet Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan toch definitief uit de fractie. Ook wordt ze geroyeerd als lid van Volt. Dat heeft het partijbestuur vrijdagavond laten weten in een brief die naar de leden is gestuurd.

Annemieke van Dongen en Hanneke Keultjes
Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan.Beeld ANP

De andere fractieleden van Volt, Laurens Dassen en Marieke Koekkoek, spreken volgens het bestuur van een ‘onoverkomelijk politiek conflict en vertrouwensbreuk’. Volt gaat daarom ook in hoger beroep tegen een uitspraak in kort geding eerder deze maand. Door die uitspraak werd de partij gedwongen om het geschorste Kamerlid terug te nemen in de fractie.

Maar dat zal niet gebeuren. Dassen en Koekoek stemmen dinsdag om het fractielidmaatschap te beëindigen, bevestigt een woordvoerder. Gündogan mag als lid van de nu nog driekoppige fractie formeel meestemmen, maar zal het afleggen tegenover Dassen en Koekkoek. Het bestuur zegt de twee Kamerleden ‘niet te dwingen’ om met Gündogan ‘de samenwerking in een politieke fractie voort te zetten’.

Eventuele verzoening

Donderdagavond zei Gündogan in het tv-programma Jinek dat ze haar aangiften van smaad en laster tegen partijleider Dassen, het partijbestuur en dertien melders van vermeend wangedrag niet intrekt maar juist gaat uitbreiden. Het intrekken van de aangiftes was een voorwaarde voor eventuele verzoening, vonden het bestuur en Dassen. Koekkoek zei bij Gündogan ‘zelfreflectie’ te missen. Ook volgens het bestuur vaart Gündogan ‘volledig een eigen koers’. Ook wordt het haar kwalijk genomen dat ze ‘zonder enige afstemming’ aanschuift bij de talkshow.

Gündogan zei donderdag bij Jinek nog dat ze maandag terug zou keren naar de Volt-fractie. Geflankeerd door haar advocaten Geert-Jan en Carrie Knoops, stelde ze dat het haar recht is om terug te keren. Bij Volt klonk eerder deze week al dat ‘acht van de tien medewerkers’ zich dan ziek zou melden. Of Volt stappen neemt om Gündogan maandag de toegang tot de fractie te ontzeggen, wil een woordvoerder niet zeggen.

Aangifte

Het Kamerlid werd vorige maand geschorst wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’. Daarop stapte Gündogan naar de rechter om de schorsing ongedaan te maken. De rechter oordeelde vorige week in een kort geding dat Volt ‘te voortvarend een onjuiste weg heeft bewandeld’ en dat Gündogan weer terug in de fractie moet. Dassen zei daaraan gehoor te zullen geven en bood Gündogan excuses aan.

Afgesproken werd dat Dassen en Gündogan een mediator zouden zoeken om te proberen weer op een normale manier samen te werken. Maar gesprekken om tot zo’n bemiddelingspoging te komen, liepen volgens het bestuur op niets uit. Een ‘handreiking’ van het bestuur werd ‘op onbehoorlijke wijze’ geweigerd. ‘Minder dan een uur later verscheen zij bij Jinek’, aldus het partijbestuur.

Seksuele avances

In NRC vertelden vijf medewerkers van Volt maandag anoniem over de klachten die zij hebben ingediend over Gündogan. Zij zou een kwade dronk hebben, seksuele avances hebben gemaakt tegen medewerkers, een homoseksuele medewerker ‘meid’ hebben genoemd, Dassens leiderschap niet accepteren en het derde Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek hebben aangesproken op haar lichaamshygiëne.

Hoewel een groot deel van deze meldingen ook tijdens het kort geding al aan de orde kwam, ziet Volt het als ‘nieuwe feiten’. Bestuur en fractie liet de meldingen echter al eerder onderzoeken door een integriteitsbureau en had inzage in tussenrapportages. Toch twitterde Dassen na de publicatie in de krant ‘geschrokken’ te zijn.

Zeer verontrustend patroon

Volt spreekt over ‘een, door een groot aantal mensen ervaren en gemeld, zeer verontrustend patroon van (verbaal, fysiek en seksueel) grensoverschrijdend gedrag richting leden’. ‘Zulk gedrag past niet bij wat van een prominent Volt-lid kan worden verwacht,’ oordeelt het partijbestuur. Gündogan vindt dat het niveau van de beschuldigingen ‘tergend treurig’ is. ‘In tegenstelling tot Nilüfer zelf, nemen wij als bestuur de meldingen vanuit een groot aantal Volt-leden zeer serieus,’ schrijft het Volt-bestuur.

Gündogan zou ‘de partij en haar doelstellingen op onredelijke wijze’ benadelen. Daarom zal het bestuur haar tijdens een vergadering op 28 maart royeren. Van dit voornemen is zij volgens het bestuur op de hoogte gesteld en kon daarop ‘inhoudelijk reageren’. Of en hoe zij dat heeft gedaan, wil een woordvoerder van het partijbestuur niet zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden