Nieuws

Volt schorst Kamerlid Nilüfer Gündogan vanwege grensoverschrijdend gedrag

Volt schorst Kamerlid Nilüfer Gündogan wegens meldingen over grensoverschrijdend gedrag. De partij laat die meldingen onderzoeken door een extern integriteitsbureau. Gündogan is lopende het onderzoek op non-actief gesteld.

Hanneke Keultjes
Nilüfer Gündoğan. Beeld ANP
Nilüfer Gündoğan.Beeld ANP

Volt heeft dat besloten om ‘voor betrokkenen een veilige omgeving te creëren voor het vervolg van het onderzoek en om hoor en wederhoor te kunnen laten plaatsvinden’. Over de aard van het gedrag waarover de meldingen gaan, wil Volt niks zeggen. “Dan doe ik een inhoudelijke mededeling over het onderzoek en dat willen we nu niet doen,” zegt een woordvoerder. Ook wil hij niets kwijt over het aantal meldingen en wanneer de eerste klacht bij de partij binnenkwam.

Zelf zegt Gündoğan in een reactie tegen de Volkskrant niet te weten waarom de partij haar heeft geschorst: “Ik weet niks en mag blijkbaar niks weten.” De schorsing betekent dat Gündogan geen contact heeft met medewerkers van de partij, niet deelneemt aan debatten, optredens van de partij en de verkiezingscampagne, laat een woordvoerder weten. Ook zal ze volgens Volt ‘niet actief zijn op sociale media’ en ‘geen contact hebben met vertegenwoordigers van de media namens de partij’. Deze voorwaarden zijn met haar besproken, stelt de woordvoerder. “We gaan er van uit dat ze zich aan de afspraken houdt.”

Gestage opmars

Volt is met drie zetels vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, maar is bezig met een gestage opmars en staat in de peilingen op flinke winst: tussen de zes en tien zetels. Gündogan stond tweede op de lijst bij de verkiezingen van maart vorig jaar, achter lijsttrekker Laurens Dassen. Ze voert het woord over corona en komt in debatten vaak hard in botsing met Kamerleden van Forum voor Democratie.

De partij heeft de afgelopen weken ‘enkele meldingen’ ontvangen ‘die wijzen op grensoverschrijdend gedrag van het Kamerlid’, staat in de verklaring. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is onbekend. Volt wil het bureau daarvoor alle tijd en ruimte geven die het nodig heeft.

Gündoğan was eerder lid van D66. Namens die partij probeerde ze in 2014 lijsttrekker te worden in Amsterdam-Zuid, maar die strijd verloor ze toen van Sebastiaan Capel. Later besloot ze lid van Volt te worden.

Gündoğan sprak zich de afgelopen weken meermaals uit over scheldpartijen en bedreigingen waar Kamerleden steeds vaker mee te maken krijgen. Zo kreeg ze zelf via sociale media en e-mail doodsbedreigingen en werd er gedreigd met ‘tribunalen’. Gündoğan deed daar aangifte van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden