Volt doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, maar niet overal

Volt gaat op een aantal plekken meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Later dit jaar kiest de nieuwe partij, die in maart met drie zetels in de Tweede Kamer kwam, de gemeenten waar zij op het stembiljet willen staan. ‘Amsterdam ligt voor de hand’.

Hanneke Keultjes
Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Fractieleider Laurens Dassen maakte het nieuws zaterdag bekend op het partijcongres van Volt. “We begonnen Europees, braken toen nationaal door en gaan straks ook lokaal aan de slag.”

Hij waarschuwde de inmiddels 11.000 leden wel dat zijn partij ‘niet overal kan meedoen’. “We zijn een partij in opbouw en we zullen dus ook keuzes moeten maken: soms moeten we minder snel gaan om verder te komen.”

Een woordvoerder van de partij voegde er later aan toe dat meedoen in Amsterdam ‘voor de hand ligt’. “De teams werken hard om te kijken of dat mogelijk is,” aldus de woordvoerder. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen stemde 6 procent van de Amsterdamse kiezers op Volt.

Europees parlement

Volt is een Europese partij, die in 2019 met één zetel in het Europees Parlement kwam. Nu ­probeert de partij in nationale parlementen en lokaal voet aan de grond te krijgen. “De uit­dagingen die we hier hebben, delen we met ­andere Europeanen. Laten we van hen leren en de beste oplossingen naar de Nederlandse ­gemeenten halen.”

Dassen zei in september ook met partijleden te willen afreizen naar Duitsland, waar dan de Bundestagverkiezingen worden gehouden. Daar doet Volt ook aan mee. “Als dat mogelijk en verstandig is gezien de coronasituatie, zullen ook wij naar Duitsland reizen om mee te helpen met de campagne.” Hij vroeg de kijkers van de livestream, zo’n tweehonderd waren ingeschakeld tijdens zijn speech, om ‘mee te helpen’. “Spreek met je Duitse vrienden over Volt en wellicht kun je ook mee op campagne.”

Overstappen

Dassen zei blij te zijn met de ‘harde woorden’ van premier Mark Rutte in de richting van Hongarije. In dat land werd een omstreden antihomopropagandawet aangenomen, waarna Rutte zijn ambtgenoot Viktor Orbán toebeet dat hij de Europese Unie beter kan verlaten. “Maar we moeten de Hongaren niet in de steek laten,” zei de Voltleider. Liever voert hij de economische druk op Hongarije op. “De Europese ­Commissie heeft de middelen, die moeten we inzetten.”

Op het congres werd ook gesproken over het huishoudelijk reglement van de partij. Zo konden leden in een raadgevende stemming aan­geven of zij vinden dat gekozen politici van een andere partij mogen overstappen naar Volt of dat zij daarvoor eerst hun zetel moeten terug­geven aan de partij waarvoor zij in eerste instantie werden gekozen. Dat zou actueel kunnen worden, omdat Kamerlid Liane den Haan, die bij 50Plus vertrok, maar haar zetel behield, zich mogelijk bij een andere partij wil aansluiten.

Ook werd gesproken over de criteria voor dubbel lidmaatschap van partijleden. Zo zijn er binnen Volt mensen die ook lid zijn van een andere partij of actief zijn voor een lokale partij. De partij vindt dat in principe prima, zo lang de kernwaarden maar overeenkomen met die van Volt. “We willen niet geïnfiltreerd worden door mensen met ideeën die haaks staan op de onze,” aldus Voltbestuurslid Jason Halbgewachs. De uitslag van de Voltstemming wordt begin volgende week bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden