Volt-bestuur beëindigt lidmaatschap Kamerlid Gündogan

Het bestuur van Volt heeft in een vergadering officieel besloten het lidmaatschap van Kamerlid Nilüfer Gündogan te beëindigen. Dat meldt het bestuur in een e-mail aan de leden. Met het royement lijkt definitief een breuk te komen tussen de politica en de jonge partij, die de afgelopen weken in een hoogoplopend conflict verwikkeld raakten.

Het Parool
Nilüfer Gündogan  Beeld ANP
Nilüfer GündoganBeeld ANP

‘Nilüfer is eerder vanavond over dit besluit geïnformeerd,’ schrijft het Volt-bestuur. ‘Ze kan nog tegen het besluit in bezwaar gaan bij de Commissie van Geschil en Beroep.’ In de tijd dat Gündogan bezwaar kan maken, is ze geschorst als lid, legt de partij uit.

‘Wij kunnen ons voorstellen dat dit veel bij jullie losmaakt,’ schrijft het bestuur aan de Voltleden. ‘Ook voor ons was het geen makkelijk besluit. Wij vinden het heel erg dat het zo ver heeft moeten komen. Maar Volt heeft haar waarden, en die waarden moeten we aanhouden.’

Aan de basis van het conflict liggen diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag van Gündogan. Zelf ontkent ze de beschuldigingen.

Aangifte wegens smaad

Volgens dertien melders had het Kamerlid zich onder meer schuldig gemaakt aan handtastelijkheden, intimidatie en het maken van seksuele avances. Hiervoor werd zij eerst geschorst als fractielid, en daarna uit de fractie gezet. Gündogan deed vervolgens aangifte wegens smaad en laster tegen de melders en ging in hoger beroep tegen haar schorsing. De rechter gaf haar gelijk en gaf de partij een flinke tik op de vingers: de fractie moest haar terugnemen en het Kamerlid een schadevergoeding betalen.

Partijleider Laurens Dassen en Gündogan zouden in eerste instantie om tafel gaan met een bemiddelaar. Maar vervolgens bleek Gündogan niet bereid om de aangiften tegen de melders in te trekken, zoals de partijtop had geëist, maar juist zou uitbreiden. Daarop besloten het bestuur en partijleider Dassen het bekende en veelbesproken Kamerlid Gündogan alsnog uit de fractie te zetten en te royeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden