Volgende aflevering in soap Bloemendaal: bekritiseerde fractie valt uiteen

Het schaderapport van de Bloemendaalse politiek is weer een stukje langer. Ditmaal is de fractie van Hart voor Bloemendaal uiteengevallen. Fractievoorzitter Marielys Roos maakte maandag in een persbericht bekend alleen verder te willen gaan.

Patrick Meershoek
null Beeld ANP
Beeld ANP

Haar fractiegenoten Rob Slewe en Christa Faas (duo-raadslid) lieten gisteren in een eigen communiqué weten verrast te zijn door de breuk. “Dit besluit is abrupt genomen en betreft zeker geen besluit van de volledige fractie,” aldus het persbericht.

Roos zegt haar fractiegenoten te willen beschermen met de splitsing. De fractie kwam vorige week onder zwaar vuur te liggen vanwege haar berichten op sociale media met stevige uitspraken op de Bloemendaalse raad.

Roos: “We hebben daar in het weekeinde contact over gehad. Rob en Christa gaven aan last te hebben van mijn uitingen op sociale media. Christa zei: jij moet voortaan alleen over bloemetjes schrijven. Ik houd van tuinieren, maar ik laat me niet de mond snoeren.”

Volgens Roos is in goed overleg afgesproken om uit elkaar te gaan. “We hebben het ook gehad over de strategische voordelen van een splitsing. Het levert meer spreektijd op, en daarmee ook meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen.”

‘Klinkklare onzin’

Slewe en Faas zouden ook hun fiat hebben gegeven aan het persbericht van Roos. De fractievoorzitter verbaast zich dan ook over het persbericht van haar ex-fractiegenoten dat zij afdoet als ‘klinkklare onzin’.

De berichten van Roos op sociale media staat momenteel ter discussie in het Bloemendaalse bestuur. Op initiatief van burgemeester, wethouders en ambtenaren staat de raad op het punt een motie aan te nemen waarin de uitingen van Hart voor Bloemendaal worden veroordeeld.

Het wordt de fractie met name kwalijk genomen dat zij ook ambtenaren en oud-bestuurders aan de schandpaal nagelt. Op Facebook sprak Roos naar aanleiding van de motie van een ‘morele verhevenheid’ die als een ‘lauwwarme drol’ in het gezicht walmt.

Roos neemt geen woord terug van wat zij heeft geschreven, maar zegt er wel bij: “Ik ben vreselijk op sociale media. Ik knap er zelf geweldig van op, maar kan mij voorstellen dat andere mensen er wel eens buikpijn van krijgen.”

Gevolg van de breuk

Een onvoorzien gevolg van de breuk is dat Slewe volgende week dinsdag niet kan deelnemen aan het debat over de politieke omgangsvormen in Bloemendaal. De nieuwe fractie kan volgens de regels pas in maart aantreden.

De behandeling van de motie had afgelopen week moeten gebeuren, maar toen werd de vergadering gestaakt nadat twee raadsleden kort na elkaar onwel waren geworden. Zij maken het goed, en zijn volgende week weer van de partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden