Vodafone lanceert 5G in helft van Nederland
Als eerste provider start Vodafone met 5G in Nederland. Al vanaf dinsdagavond komt de revolutionaire opvolger van de huidige 4G-netten beschikbaar in de Randstad en delen van Noord-Brabant. Uiterlijk eind juli volgt dan heel Nederland, stelt Vodafone.
De uitrol is opmerkelijk nu de eerste 5G-veiling in Nederland nog moet plaatsvinden en voor juni gepland staat. Vodafone omzeilt dit door zijn bestaande 4G-frequenties óók voor 5G te gebruiken. Deze techniek heet ‘spectrumdelen’ en wordt mogelijk gemaakt door netwerkpartner Ericsson. De afgelopen jaren heeft Vodafone zijn mobiele masten al gemoderniseerd en volgehangen met netwerkapparatuur die voorbereid is op de komst van 5G.
Vorige maand heeft Vodafone bovendien 5G in zijn mobiele abonnementen opgenomen. Verder zijn er inmiddels een aantal toestellen geschikt voor 5G, zoals Samsungs nieuwste vlaggenschip de Galaxy S20 en de Oppo Find X2. Vodafone, dat afgelopen jaren in veel landen al met 5G testte, belooft klanten downloadsnelheden van maximaal 1 gigabit per seconde. Dat is circa drie keer zoveel als het maximum dat 4G-klanten hebben. In het begin zal de snelheid echter slechts tien procent hoger liggen.
Innovatieve technologie
5G staat momenteel bijzonder in de aandacht, mede door de groeiende weerstand van tegenstanders die vrezen dat de technologie leidt tot gezondheidsschade. De afgelopen maanden was er zelfs een serie branden, waarvoor afgelopen week twee verdachten zijn aangehouden. Wetenschappelijk bewijs voor negatieve effecten is er echter nog steeds niet of nauwelijks. KPN, T-Mobile en Vodafone gingen dan ook rustig door met de voorbereidingen voor een landelijk 5G-net.
Tot nu toe leek T-Mobile de eerste provider te zijn die 5G zou uitrollen in Nederland. Nu passeert Vodafone de kleinere rivaal en kan het de positie ‘leider in technologie’ publicitair claimen. “Wij gebruiken innovatieve technologie om 5G toe te passen in bestaande frequentiebanden en met onze bestaande antennes,” reageert VodafoneZiggo-ceo Jeroen Hoencamp. “Daarmee zijn we koploper met 5G in Nederland.”
Vodafone beklemtoont dat 5G een technologieneutrale standaard is. Weliswaar zijn de 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz er speciaal voor gereserveerd door het kabinet, 5G kan ook op bestaande frequentiebanden. In andere landen, waaronder België en Duitsland, gebeurt dat eveneens.
Publiciteitsstunt
Een beetje een publiciteitsstunt lijkt de actie van Vodafone wél. Hoogstens duizenden tot maximaal enkele tienduizenden Nederlanders bezitten momenteel een toestel dat 5G aankan. Vodafone's netwerk wordt al met al nauwelijks belast door deze gebruikers. Als miljoenen Nederlanders straks een 5G-telefoon in hun zak hebben, heeft Vodafone de speciaal door de overheid daarvoor gereserveerde radiobanden wel degelijk hard nodig. Het bedrijf doet dan ook gewoon aan komende door Agentschap Telecom georganiseerde 5G-veiling mee
De provider spreekt zelf van 5G als evolutie. De maximumcapaciteiten van 5G zijn namelijk veel beter. In theorie haalt 5G tot honderd keer hoge snelheden dan bij 4G. Het downloaden van supergrote bestanden of live televisie kijken in hoge resolutie wordt zo een peulenschil.
Minstens zo belangrijk is dat 5G vertraging in de mobiele communicatie grotendeels wegneemt. Een chirurg kan vanuit de VS op afstand via een robot opereren. Zelfrijdende auto’s reageren in één tot twee milliseconde op een voetganger. Dat is honderden keren sneller dan een menselijke chauffeur ooit het rempedaal kan indrukken. Bij de 5G die Vodafone aanbiedt daalt de vertraging van 30 milliseconde op 4G tot onder de 20 milliseconde op 5G. Later zal dit verder verminderen.