Nieuws

Vissers krijgen compensatie voor verloren visgrond door windmolens

Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om vissers te compenseren voor verloren visgrond. Door de bouw van windmolenparken in zee houden zij minder ruimte over om te vissen.

Het Parool
IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters varen in protest langs de Afsluitdijk om te protesteren tegen windmolens, die beslag leggen op hun visgrond. Beeld ANP
IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters varen in protest langs de Afsluitdijk om te protesteren tegen windmolens, die beslag leggen op hun visgrond.Beeld ANP

Waar windturbines verschijnen, mag niet gevist worden. De netten zouden de stroomkabels kapot kunnen trekken. Dat betekent dat vissers ruimte moeten inleveren. Zij moeten genoegen nemen met ‘een paar postzegeltjes’ aan visgrond en voelen zich door de regering genegeerd. Met deze compensatie komt daar verandering in.

Het geld komt uit het Klimaatfonds en is onderdeel van de 1,7 miljard euro die het kabinet eerder uittrok voor meer windenergie op zee. Het bedrag is gebaseerd op het inkomensverlies dat zij daardoor naar verwachting lijden, meldt landbouwminister Henk Staghouwer.

Minder impact op natuur

Daarmee is de komende jaren in totaal 444 miljoen euro beschikbaar voor verkleining en verduurzaming van de vissersvloot. Eerder werd al 200 miljoen euro voor de sector opzij gezet vanuit een potje dat bedoeld is om bedrijven te helpen zich aan te passen aan de veranderde situatie door de Brexit. Vanuit het Noordzeeakkoord was ook al 45 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Voor behoud van de visserijsector is zowel krimp als verduurzaming ‘cruciaal’, zegt Staghouwer. “Daarom moeten we de komende tijd grote stappen zetten: schonere motoren en vangsttechnieken met minder impact op de natuur. Een kleinere sector, maar een die wel beter voorbereid is op de toekomst en waarmee een goede boterham is te verdienen.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden