Viruswaarheid-voorman deelt oproep: ‘Wees bereid om klappen te krijgen’

Viruswaarheid-voorman Willem Engel heeft een oproep verspreid om dinsdagmiddag te gaan demonstreren bij het Binnenhof in Den Haag. Daarin worden aanhangers voorbereid op een gewelddadig treffen met de politie. ‘Wees bereid om klappen te krijgen’ staat in het bericht.

Bas Soetenhorst
Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreerden eerder op het Malieveld in Den Haag. Beeld ANP
Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreerden eerder op het Malieveld in Den Haag.Beeld ANP

Engel heeft het bericht niet zelf geschreven, maar deelde het in een whatsappgroep van Viruswaarheid-aanhangers. In het bericht staat onder meer: ‘Alle troepen verzamelen’, ‘the storm is upon us’ en ‘dit is de laatste kans om ze met een bek vol tanden te laten staan (liggen)’.

Het bericht sluit af met twee Nederlandse vlaggen en ‘WWG1WGA’, (When we go one, we go all), de strijdkreet van volgers van de complottheorie QAnon. Zij geloven in een wereldwijd complot waarin de elite op grote schaal kinderen seksueel misbruikt.

Engel stuurde het bericht maandagavond door in een whatsappgroep van actiegroep Viruswaarheid (voorheen Virus Waanzin) en schreef daar zelf bij dat mensen het wel mochten doorsturen, maar niet mochten posten. Dinsdagochtend ontkende Engel in eerste instantie dat hij het bericht had verspreid. Daarna gaf hij alsnog toe de oproep te hebben doorgestuurd.

Maar, zei hij: “Ik heb het niet gelezen, het moet er doorheen zijn geglipt.” Engel zou ook niet achter de inhoud staan. Wel zei hij dat hij dinsdagmiddag naar Den Haag zou gaan voor een interview. Rond het middaguur was hij toch aanwezig bij de actie bij het gebouw van de Tweede Kamer. Daar waren zo’n 20 demonstranten, er waren geen ongeregeldheden.

De oproep om in actie te komen ging dinsdagochtend ook rond op sociale media. De politie in Den Haag was dinsdagochtend op de hoogte van het voornemen tot een actie op het Binnenhof. Deze zomer liepen demonstraties van virussceptici op het Malieveld uit op rellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden