Viruswaanzin demonstreert opnieuw in Den Haag

De actiegroep Viruswaanzin demonstreert zaterdagmiddag op het Malieveld in Den Haag tegen de coronamaatregelen. De betoging begint om 14.00 uur. Op het programma staan toespraken van onder anderen Willem Engel en Jeroen Pols, twee voormannen van Viruswaanzin.

ANP/Het Parool
Demonstranten tijdens de vorige optocht van VirusWaanzin, op 12 juli in Den Haag. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Demonstranten tijdens de vorige optocht van VirusWaanzin, op 12 juli in Den Haag.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De organisatie heeft met de gemeente Den Haag een aantal afspraken gemaakt. Op basis daarvan heeft de gemeente besloten geen beperkingen op te leggen voor de demonstratie. De belangrijkste afspraak is dat Viruswaanzin verantwoordelijk is voor het houden van 1,5 meter afstand op het Malieveld.

Viruswaanzin wilde op 21 juni ook demonstreren in Den Haag. De gemeente verbood dat omdat te veel deelnemers werden verwacht op het Malieveld. Op de dag zelf stond er toch een aantal demonstranten op het Malieveld, wat kort werd toegestaan. Daarna werd het onrustig toen onruststokers opdoken. De mobiele eenheid voerde meerdere charges uit. Een week later, op 28 juni, wilde Viruswaanzin weer op het Malieveld demonstreren, maar de gemeente verbood ook dat protest.

Kort geding

Vorige week verloor de actiegroep een kort geding tegen de Staat. Viruswaanzin eiste dat de overheid stopt met de noodverordeningen en coronamaatregelen, waaronder de regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De actiegroep bestrijdt dat corona gevaarlijker is dan de griep. Andere virussen zijn veel gevaarlijker, betogen ze. Zo stelt voorman Willem Engel dat de meer dan 6000 doden die het RIVM aan corona toeschrijft, niet áán maar mét het coronavirus zijn gestorven. “Vaak hadden ze ook al wat anders.” Volgens hem is de coronawet bedacht ‘om de maatschappij te knechten’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden