PlusAchtergrond

Virus elimineren? Allerlei bedrijven claimen dat hun ‘coronabuster’ dat kan

Marc van de Hare heeft een ionisator aan het plafond gehangen in zijn barbershop. ‘De lucht is binnen nu schoner dan buiten.’ Beeld Jakob Van Vliet
Marc van de Hare heeft een ionisator aan het plafond gehangen in zijn barbershop. ‘De lucht is binnen nu schoner dan buiten.’Beeld Jakob Van Vliet

Ionisatie, filters, ultraviolet. Aanbiedingen volop van luchtwassers in de strijd tegen corona. Winkels en kantoren zien een kans iets te doen, al staat de werking nog ter discussie.

Herman Stil

Hij durft het wel aan: ‘Van de Hare is de veiligste kapper van Amsterdam’. In de barbershop aan het Singel hangen sinds kort twee ionisatoren aan het plafond. “Ze geven negatieve ionen af waardoor virussen worden platgelegd,” zegt Marc van de Hare. “De lucht binnen is nu schoner dan buiten. En we hoeven ook niet meer constant ramen en deuren open te zetten.”

Van de Hare is naast barbier inmiddels ook missionaris van de ionisatie. “Dit systeem is dé vergeten oplossing van het RIVM. Het is jammer dat er zo weinig over naar buiten komt. Ik ga nu mijn collega-kappers informeren. Maar veel meer mensen, scholen en bedrijven zouden dit moeten weten.”

Fabrikanten die zich presenteren als coronabusters hebben massaal winkeliers, horecabazen en kantooreigenaren op de korrel. Multinationals als Philips, Siemens en 3M laten zich niet onbetuigd, net als minder bekende Nederlandse producenten als Airfixer, Formula Air of Food Design Solutions. Bij hen kost corona verslaan tot drieduizend euro. Per ruimte.

Honderden aanbieders

Flexkantooraanbieder Tribes wordt overspoeld door producenten die allemaal claimen dat hún apparaat de verspreiding van het coronavirus temt. “Net als bij mondkapjes zijn er honderden aanbieders en lang niet allemaal betrouwbaar,” zegt eigenaar Eduard Schaepman. “Sommige vertellen aantoonbaar onzin.”

Tribes test er zes. Sinds een maand zijn twee Amsterdamse vestigingen voorzien van coronawerende luchtzuivering van het Duitse Virobuster, dat met ultraviolet licht werkt. In de Rotterdamse vestiging is de airconditioning uitgerust met extra Hepa-luchtfilters van het Nederlandse Kayo Consulting uit Overveen. “We kijken welke het beste werkt. Ze leveren beide schonere lucht op, afhankelijk van de situatie de één beter dan de ander.”

Hij moet wel. “Onze grote huurders vragen om maatregelen, maar ik weet niet welke de beste is. Ik ben er nog niet uit. Ik heb het gevoel dat ultraviolet het efficiëntst is. Alleen zijn filters weer betaalbaarder.” En dat telt, met 22 Nederlandse vestigingen.

Zulke apparaten kunnen ‘aerosolen’ – minieme waterdruppeltjes – uit de lucht halen en daarin aanwezige bacteriën en virussen elimineren. Luchtreinigers van diverse pluimage doen dat al jaren in onder meer de voedingsbranche en farma-industrie.

Of dit nut heeft bij coronabestrijding is op zijn minst onzeker. Volgens het RIVM is de rol van aerosolen bij de verspreiding van Covid-19 onduidelijk. GGD’s hebben geen aanwijzing dat besmetting op die manier heeft plaatsgevonden. “Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen niet nodig,” adviseert het RIVM dan ook.

Een groep onderzoekers van UvA en Amsterdam UMC meldde gisteren bovendien dat simpelweg ventileren al voldoende helpt tegen het verspreiden van aerosolen. In een testopstelling in een goed geventileerde ruimte halveerde het aantal druppeltjes binnen 30 seconden.

Eikenhouten kast

Afnemers kopen de reinigers en mijden de stammenstrijd tussen techneuten en medici. Zo staat er sinds deze week een luchtfilter in de Industrieele Groote Club aan de Dam, in clubstijl ingebouwd in een verrijdbare eikenhouten kast. “We hadden onze airconditioning kunnen aanpassen,” zegt directeur Richard Francke, “maar we hebben niet zo lang geleden de hele club gerenoveerd. Dan moeten we alles weer openmaken. Die kosten kunnen we nu niet dragen.”

Het apparaat is van het Nederlandse Aer­smash dat normaliter werkt voor de voedingsindustrie, transportsector en hotels, om rokerige kamers op te frissen. “We lazen ergens dat ze dit aanbieden,” zegt Francke. “Zij hadden interesse om in Amsterdam te landen. Dus hebben we een afspraak gemaakt: wij krijgen hem, Aersmash heeft nu een adres waar zij hem kunnen demonstreren.” Of het werkt, durft hij niet te zeggen. “Maar het helpt ook onze leden en bezoekers gerust te stellen.”

Kapper Van de Hare twijfelt niet. “Ik ben geen kenner maar ionisatie werkt. Van de leverancier hebben we een meetapparaat gekregen. Je ziet dat het effect heeft.”

Binnenkort ook thuis het virus te lijf met uv-licht

Wordt ultraviolet licht de haarlemmerolie van het coronatijdperk? LG heeft zijn laatste oordopjes voorzien van een doosje met het – in principe – bacterie­dodende licht. En lampen­gigant Signify, voorheen Philips Verlichting, is bezig de productie van uv-lampen te verachtvoudigen, om in de pas te blijven met de exploderende vraag. Uit laboratoriumtests blijkt volgens het bedrijf dat het gebruikte uv-c-licht na zes seconden 99 procent van het virus op een oppervlak elimineert.

Signify heeft net een set geïnstalleerd in de kleedkamers van de Duitse voetbalclub Red Bull Leipzig. En inmiddels is er, onder het merk Philips, ook een model thuis. Elke dag even aanzetten, zelf de kamer verlaten en na drie kwartier zou de ruimte coronavrij moeten zijn. Voor de badkamer volstaat een kwartiertje. Een bewegingssensor zet de lamp subiet uit als de hond toch per ongeluk de kamer inloopt.

De lamp is sinds kort officieel te koop in Azië en het Midden-Oosten. Handige parallelimporteurs bieden hem in Europa al aan voor zo’n 80 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden