PlusNieuws

Vijlbrief hield rotgevoel over aan al die Groningers in de rij voor subsidie

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) heeft een ‘rotgevoel’ overgehouden aan vorige week maandag. Het kabinet werd toen beëdigd, maar in Groningen stonden mensen in de rij voor een subsidie. ‘Ik voelde me beschaamd over de overheid. Voor mij is duidelijk: Zo niet meer.’

Hans Nijenhuis
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw tijdens zijn bezoek aan Groningen. Beeld ANP
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw tijdens zijn bezoek aan Groningen.Beeld ANP

Hij zei dit maandag tijdens een tweedaags bezoek aan Groningen. Vijlbrief liet ook weten dat het kabinet van Duitsland wil weten waarom het land meer gas uit Groningen nodig heeft. De staatssecretaris hoopt nog deze week contact op te nemen met zijn Duitse collega.

Net zoveel gas als vorig jaar

De grotere behoefte van Duitsland is een van de redenen dat in gasjaar 2022 toch weer net zoveel gas moet worden gewonnen als vorig jaar. De levering is in contracten vastgelegd. Gehoopt was juist dat de winning al kon worden gehalveerd, op weg naar verdere afbouw en uiteindelijk sluiting, zoals het kabinet die al in 2018 heeft toegezegd.

De vertrekkende minister van Economische Zaken Stef Blok meldde deze tegenvaller vlak voor het aantreden van het nieuwe kabinet. Overigens is het meeste gas bestemd voor Nederland zelf, zoals voor de opbouw van een voorraad voor volgende winter. Voor 1 april moet de exacte hoeveelheid worden bekendgemaakt. Vijlbrief zei dat hij zijn best zal doen om dit zo min mogelijk te laten zijn.

Niets beloven en luisteren

De nieuwe Haagse verantwoordelijke voor het dossier ‘Groningen’ herhaalde dat de gaswinning zo snel mogelijk volledig wordt stopgezet. Met een verwijzing naar de spanning rond Europa’s grootste gasleverancier Rusland: “Ik ben me bewust van de geopolitieke situatie. Maar het plan is binnen enkele jaren volledig te stoppen met gaswinning en het plan staat. Als we de winning volledig hebben stopgezet, kunnen we ook af van de gedachte dat we er toch opnieuw mee kunnen beginnen.”

Niets beloven en luisteren, dat was de rode draad van zijn bezoek. Maandag sprak hij vooral met lokale bestuurders, dinsdag ontmoet hij bewoners en vertegenwoordigers van belangengroepen. Op de vraag wat hij hen kan beloven, antwoordde hij: “Niets. Helemaal niets. Ik ga niets beloven. Het moet van mijn daden komen.”

Experts verdienen geld aan schade

Voor veel Groningers is hij vooralsnog de zoveelste bewindsman die poolshoogte komt nemen. “Wat mij een beetje tegenvalt, is dat het nu afgehandeld moet worden door een staatssecretaris, geen minister,” zei Lex Makkinje, een Groninger die naar eigen zeggen twee jaar heeft moeten vechten om aardbevingsschade vergoed te krijgen.

Makkinje zit niet in een delegatie en wordt voor zover hij weet ook niet door Vijlbrief bezocht. Hij is, kortom, een van de duizenden gedupeerden over wie het in dit dossier gaat. Hoe ging het in zijn geval? “Ik had alleen maar scheuren in mijn woning, maar moest wel met vier achtereenvolgende ‘experts’ om de tafel om mijn schade vergoed te krijgen. In de laatste sessie had ik ze alle vier om tafel en had ik nog geen cent, terwijl zij elkaars baantjes in stand hielden met dit soort praktijken. Vier rapporten dik over scheuren die onze buren in een exact gelijke woning allang vergoed hadden gekregen! Uiteindelijk kreeg ik een kleine 3000 euro, maar die ‘experts’ hadden al een veelvoud daarvan ‘verdiend’, van ons belastinggeld. Overigens heb ik ze dat ook in niet mis te verstane bewoordingen verteld.”

‘Het lijkt op de toeslagenaffaire’

Wat Lex Makkinje vooral hoopt, is dat het kabinet, maar eigenlijk iedereen die de aardbevingen niet aan den lijve heeft ondervonden, beseft dat het om meer dan schade gaat. “Het gaat om levens van mensen. Mensen die aan het vechten zijn tegen instanties. Als je sterk bent, dan heb je geluk en kun je het volhouden. Maar als je dat niet bent, ja, dan ga je er echt onder lijden. Dan laat je het op een gegeven moment ook maar lopen. Want je hebt geen zin meer in die ellende. Het lijkt een beetje op de toeslagenaffaire, echt.”

Hij heeft Vijlbrief niet gesproken, maar misschien is hij toch gehoord. Toen de staatsecretaris werd gevraagd naar wat hij de eerste dag van zijn bezoek was tegengekomen, zei hij: “Een zekere mate van verdriet en treurigheid dat het allemaal niet lukt. En dat begrijp ik wel.” Het enige wat hij daar voorlopig tegenover kan stellen: “Ik heb dertig jaar ervaring in Den Haag en heb ook veel gewerkt met geld. En de daadkracht om de problemen op te lossen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden