Vijfde zwemmer in twee dagen overleden, ditmaal in Rotterdam

Ook in Rotterdam zijn zwemmers in de problemen gekomen. Een kind van zeven is afgevoerd naar het ziekenhuis, een 25-jarige man is overleden. Beide incidenten vonden plaats op het Rotterdamse strand Nesselande.

De afgelopen twee dagen heeft de verraderlijke zee vijf levens geëist. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De afgelopen twee dagen heeft de verraderlijke zee vijf levens geëist.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het is het vijfde dodelijke incident in twee dagen. Dit weekend was de Reddingsbrigade in het hele land druk. Er werd een recordaantal hulpverleningsacties uitgevoerd. Een viertal zwemmers kwam zondag te overlijden vanwege de verraderlijke zee.

In Amsterdam was het maandag ook raak. Op het strand van IJburg is een jongetje van vijf gereanimeerd door een omstander, nadat hij onder water dreef en de persoon te hulp schoot. Het jongetje is – ademend en huilend – naar het ziekenhuis gebracht. Zaterdagavond redden omstanders ook al een jongetje van tussen de 3 en 5 jaar van verdrinking, bij de Sloterplas. Ook hij werd gereanimeerd en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

‘Stom toeval’

Om 20.45 uur werd zaterdagavond alarm geslagen over een drenkeling in de Zevenhuizerplas bij Rotterdam. De hulpdiensten rukten uit. De brandweerlieden haalden de man uit het water, maar een reanimatie mocht niet meer baten.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) is de man voorbij de gele ballenlijn in de problemen gekomen. Hij noemt het ‘stom toeval’ dat dit gebeurde op vrijwel dezelfde plek als waar de 7-jarige jongen een paar uur eerder uit het water moest worden gehaald.

Een stuk of honderd badgasten zagen langs de afzetlinten hoe het met doeken omwikkelde lichaam door hulpverleners werd weggedragen.

Eerder vandaag werd ook een 7-jarig jongetje, op bijna dezelfde plek, uit het water gehaald. Hij werd gereanimeerd en met spoed afgevoerd naar het Erasmus MC. Het jongetje lag ongeveer een kwartier onder water, voordat hij werd gevonden door de toegesnelde hulpdiensten. Hoe het nu met hem gaat is onduidelijk.

Vijftig man

Nick (24) lag met zijn handdoek tussen beide ongevallen in. Hij hielp mee met het zoeken naar het tweede slachtoffer. “We stonden met een stuk of vijftig man in het water.”

Hij hoorde hoe iemand riep dat het slachtoffer niet kon zwemmen. De brandweer trof hem uiteindelijk voor bij de boeien aan. Volgens badgasten is het vanaf dat punt een stuk dieper en ligt de bodem bezaaid met glibberige waterplanten. Hij schat dat de man zo’n 25 minuten onder water heeft gelegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden