Update

Vijf surfers overleden bij Scheveningen

Maandagavond werd met een helikopter en vijf reddingsboten van de kustwacht en het KNRM gezocht. Beeld ANP
Maandagavond werd met een helikopter en vijf reddingsboten van de kustwacht en het KNRM gezocht.Beeld ANP

Hulpdiensten hebben dinsdagmorgen nog drie lichamen uit zee gehaald bij hun zoektocht naar vermiste watersporters bij Scheveningen. Maandagavond kwam een groep surfers in de problemen, waarna een grote zoekactie op touw werd gezet.

Maandag werden ook al twee lichamen uit zee gehaald. Alle vijf personen zijn overleden. Er zijn mogelijk nog meer vermisten.

De zoektocht naar de watersporters die maandagavond vermist raakten in Scheveningen, is dinsdagochtend vroeg rond 05.30 uur hervat bij het Noordelijk Havenhoofd. Daarbij werden kort na elkaar twee lichamen uit het water gehaald. Rond 10.30 uur werd ook een derde lichaam in het water aangetroffen.

Na de vondst van de twee lichamen dinsdagochtend meldde Kustwacht Nederland dat er nog zeker één persoon vermist zou zijn. Daarnaast zouden er ‘onbevestigde berichten’ zijn dat er nog twee mensen in zee waren gezien. ‘Wellicht dat deze twee personen op eigen kracht uit het water zijn gekomen,’ aldus de kustwacht op Twitter. Het is onduidelijk of nog wordt doorgezocht na de vondst van het vijfde lichaam.

“De zoekactie is nog in volle gang en we zijn druk bezig om de lichamen die uit het water zijn gehaald te identificeren,” laat de politie weten.

Hoe het kan dat de watersporters maandag in de problemen zijn geraakt is vooralsnog onduidelijk. “Onze prioriteit ligt bij de zoekactie en het informeren van de nabestaanden.”

Lifeguards

Een Schevenings stel dat maandagavond de reddingsactie op de voet volgde staat nu ook weer op het strand. “Het was gisteravond echt heel heftig. Een vriend van me is uit het water gehaald, hij heeft het niet gered,” zegt de 26-jarige vrouw. “Gisteravond ging ik naar bed toen daar nog veel onduidelijk over was.”

Haar 33-jarige vriend zegt dat het om ervaren surfers gaat. “Het waren lifeguards, ze gaven surfles en deden aan reddingszwemmen.”

Dat beaamt Mark van Haaften. Hij woont aan de andere kant van de haven en kan amper bevatten hoe het zo kon misgaan. Hij kent een van de overleden slachtoffers en het slachtoffer dat het wel overleefde. “Een van die gasten heb ik drie dagen geleden nog gezien. Ik gaf surfles met hem. Het zijn allemaal heel ervaren lifeguards, locals. Ze liggen elke dag in het water als het kan en kennen de zee hier.”

Aanvankelijk dacht Van Haaften dat het om kitesurfers ging, maar later bleken het bekenden van hem te zijn die waarschijnlijk aan het surfen, zwemmen of bodyboarden waren.

Te donker

De surfers maakten deel uit van een groep die bij het Noordelijk Havenhoofd in de problemen was gekomen. Hulpverleners hebben geprobeerd de twee slachtoffers te reanimeren, maar tevergeefs. Daarnaast werd er nog een surfer uit het water gehaald. Hij was bij kennis en gaf aan dat ze met zijn zessen waren. Naar de anderen werd daarna nog lange tijd gezocht met behulp van de kustwachthelikopter en meerdere reddingsboten.

Een ooggetuige meldde maandagavond dat het om een groep jonge surfers gaat, mogelijk rond de twintig à dertig jaar oud. “De overlevende vertelde dat ze verrast werden door een golf en ‘gespoeld’ werden. Er was overal schuim. Dan is het net alsof je in een lawine terechtkomt, je weet niet meer wat onder of boven is.”

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden