Plus

Vijf organisaties willen obstakels weg uit jeugdzorg: ‘Kinderen zitten te lang zonder hulp’

Kinderen die intensieve zorg nodig hebben vanwege psychische of grote gedragsproblemen, krijgen al te lang niet de juiste hulp.

Ellen van Gaalen
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vijf landelijke organisaties willen obstakels uit de weg ruimen, zodat wachtlijsten korter worden en kin­deren bij de beste behandelaars komen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Kinderombudsman, de Nationale Ombudsman, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) vinden het de hoogste tijd voor verbeteringen. Kinderen met ernstige psychische klachten en gedragsproblemen moeten veel te lang wachten voor ze de juiste hulp krijgen.

Verkeerde diagnoses

Na een goede behandeling is er geen geschikte vervolgplek voor ze te vinden. Als ze terug moeten naar de crisisopvang, zijn ze terug bij af. Ze krijgen niet snel genoeg een juiste diagnose, waardoor de problemen ernstig worden. Of niet alle problemen worden aangepakt, zoals de thuissituatie. “Het systeem werkt tegen om het beste voor een kind te doen,” zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. “Uiteindelijk worden kinderen en gezinnen niet geholpen.”

De inspectie constateert dat kinderen op verkeerde wachtlijsten komen door verkeerde diagnoses. Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg blijkt met name de complexe, duurdere zorg lastig te regelen. “Als je kijkt naar kinderpsychiatrie is dat goed te zien. Die moet bovenregionaal worden geregeld, maar dan moeten er goede afspraken komen,” legt Korrie Louwes, hoofdinspecteur van de IGJ, uit.

De komende maanden gaan de partijen met jeugdprofessionals, kinderen en ouders praten over waarom het niet lukt om de juiste zorg te verlenen en wat daaraan kan verbeteren. Ook willen ze uitzoeken waarom kinderen in sommige gemeenten wél de juiste zorg krijgen en wat andere gemeenten daarvan kunnen leren.

Harde knip bij achttien jaar

Bij het bereiken van de officiële volwassenheid is er meteen een ‘harde knip’, aldus een woordvoerster. Het is opeens afgelopen met de zorg tot dan toe. Als voorbeeld van verdere problemen die daardoor kunnen ontstaan geven ze de 20-jarige Monica. “Op haar achtste is ze uit huis geplaatst vanwege problematiek van de ouders. Sindsdien woonde Monica in verschillende pleeggezinnen en instellingen. Ze weet niet eens meer hoeveel gezinsvoogden en hulpverleners ze heeft gehad. Toen zij achttien werd, was er niets geregeld voor haar. Zij kwam direct in de schulden. En zwierf enige tijd van vriendin naar vriendin. Ze slaapt nu in een tuinhuisje.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden