Uitleg
Vier vragen over de avondklok: zo werkt het
Vanaf zaterdag is in heel Nederland een avondklok van kracht, van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur. Hondeneigenaren en talkshowgasten worden ontzien, voor veel anderen ‘wordt het niet leuk’.
1. Waarom gaat de avondklok ‘al’ vanaf 21.00 uur gelden?
In een aantal landen ligt het tijdstip later, maar het kabinet lijkt vooral te hebben overwogen de avondklok nóg eerder op de avond te laten ingaan. De vastgestelde regels: van 21.00 uur tot 04.30 uur, geldend tot 9 februari. De hoop is dat mensen zo minder contacten aangaan. ‘Een latere begintijd sorteert minder effect,’ schreef het kabinet eerder al in een toelichting. En ‘eerder op de avond’ zorgt voor extra drukte in het openbaar vervoer en winkels. Bovendien kunnen door het gekozen tijdstip ‘kinderen en tieners blijven buitensporten’, hoopt het kabinet. De eindtijd van half vijf is gekozen om de bevoorrading van winkels niet in de knel te brengen.
Om 20.45 uur sluiten de supermarkten hun deuren, net als restaurants waar afhalen ook na die tijd nog mogelijk was. Bezorgers mogen nog wel op pad om maaltijden af te leveren, maar verder gaan alle luiken zoveel mogelijk dicht.
2. Voor wie gaan er uitzonderingen gelden?
Wie voor werk op pad moet, mag naar buiten. Je moet dan wel een formulier invullen dat op rijksoverheid.nl staat én een verklaring van je werkgever op zak hebben. Natuurlijk vormen medische noodgevallen ook een uitzondering, net als het uitlaten van de hond. Ook als je terugkeert van een uitvaart of examen word je ontzien, of wanneer je voor een rechtszitting nog onderweg was. Voor mantelzorgers die een ‘kwetsbaar persoon’ bezoeken, geldt ook een uitzondering.
Opmerkelijk: ook talkshowgasten kunnen een vrijbriefje krijgen. Omdat zij (in sommige gevallen) het land van informatie voorzien, worden ze onder cruciale beroepen geschaard. “Zodat de heer Gommers kan blijven gaan,” zei premier Mark Rutte nog lachend. Rutte roept op niet massaal op zoek te gaan naar ‘een leenhond’ om onder het straatverbod uit te komen. “Dat is nou precies niet de bedoeling.”
3. Tot wanneer gaat de avondklok gelden?
In principe gaat de maatregel gelden tot 9 februari, maar ‘in theorie’ kan de maatregel worden verlengd. Al is de avondklok volgens premier Rutte ‘de eerste maatregel die je in de prullenbak zou willen gooien’.
4. Wat als ik toch naar buiten ga?
Dan loopt u tegen een boete van 95 euro aan. Waarschuwingen worden niet gegeven, zei Rutte eerder al. Wie bovendien met een valse werkgeversverklaring wordt betrapt, of gaat ‘rommelen’ met papieren, pleegt volgens hem een misdrijf en wordt nog zwaarder bestraft.
Meer verzwaringen: één gast per dag, sneltesten op Schiphol
De avondklok is onderdeel van een pakket maatregelen dat de lockdown verzwaart.
Zo adviseert het kabinet nu niet twee, maar maximaal één gast per dag thuis te ontvangen. Dit advies geldt al sinds woensdagavond. Ook hierop zijn uitzonderingen van kracht, bijvoorbeeld als het gaat om kwetsbare mensen die thuis meerdere malen per dag hulp nodig hebben.
Het kabinet gaat niet over tot een generiek vliegverbod, maar wil wel dat luchtvaartmaatschappijen sneltesten verplichten voor landen waar een verhoogd risico geldt. Reizigers moeten straks een negatieve PCR-test kunnen tonen én vlak voor vertrek een sneltest ondergaan.
Vanaf zaterdag gaat wel een tijdelijk vliegverbod gelden voor landen buiten Schengen waar (mogelijk) gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen. Het gaat dan om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en meerdere landen in Zuid-Amerika, waaronder Brazilië, Argentinië en Suriname. Dit vliegverbod geldt tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers is geregeld.
Het aantal gasten dat aanwezig mag zijn bij uitvaarten, wordt vanaf maandag teruggebracht naar vijftig. Tot nu toe waren dat er honderd.