‘Vier op de tien nieuwe windmolens gebouwd bij beschermd natuurgebied’

Van de tien windmolens die in Nederland worden gebouwd, komen er vier in of naast beschermd natuurgebied terecht. Dat levert grote problemen op voor de lokale natuur.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat blijkt uit onderzoek door het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, in samenwerking met Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer.

Volgens het onderzoek verlenen overheden toestemming voor de bouw van de windmolens, ondanks de mogelijke gevolgen voor de lokale fauna. Ook worden er zonneparken in de beschermde natuur gebouwd.

Er staan ondertussen meer dan zeshonderd windmolens in beschermd natuurgebied. Dat worden er in de toekomst nog meer, omdat daar vergunningen en ontheffingen voor zijn afgegeven.

Energietransitie

Overheden en energiebedrijven moeten de klimaatdoelen halen. Omdat er in stedelijk gebied vaak protest ontstaat over de komst van windmolens, wordt er naar andere plekken gezocht om deze grote gevaarten neer te zetten. Dus ook in groen randgebied. Energiebedrijven hebben ontheffingen en vergunningen van de overheid gekregen om nog 175 molens in zogeheten Natura 2000-gebieden te zetten. Deze gebieden zijn aangewezen als de meest kwetsbare natuurgebieden van Europa.

De natuur dreigt de dupe te worden van de energietransitie, stelt Vereniging Natuurmonumenten in reactie op het onderzoek. De vereniging is voor het opwekken van duurzame energie, maar roept overheden op om betere alternatieven te vinden voor het plaatsen van de windmolens. Zo moeten eerst industriegebieden en bedrijventerreinen en plekken nabij grootschalige infrastructuur benut worden, vindt de organisatie.

Impact op vogels

Windmolens hebben een negatieve invloed op vogelpopulaties, zowel op soorten die in een gebied leven als trekvogels. Ook vleermuizen ondervinden problemen aan de komst van windmolens in hun leefomgeving. Vorige maand werd een in Nederland geringde zeearend door een windmolen in Duitsland getroffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden