‘Vier op de tien nieuwe windmolens gebouwd bij beschermd natuurgebied’
Van de tien windmolens die in Nederland worden gebouwd, komen er vier in of naast beschermd natuurgebied terecht. Dat levert grote problemen op voor de lokale natuur.
Dat blijkt uit onderzoek door het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, in samenwerking met Trouw, EenVandaag en De Groene Amsterdammer.
Volgens het onderzoek verlenen overheden toestemming voor de bouw van de windmolens, ondanks de mogelijke gevolgen voor de lokale fauna. Ook worden er zonneparken in de beschermde natuur gebouwd.
Er staan ondertussen meer dan zeshonderd windmolens in beschermd natuurgebied. Dat worden er in de toekomst nog meer, omdat daar vergunningen en ontheffingen voor zijn afgegeven.
Energietransitie
Overheden en energiebedrijven moeten de klimaatdoelen halen. Omdat er in stedelijk gebied vaak protest ontstaat over de komst van windmolens, wordt er naar andere plekken gezocht om deze grote gevaarten neer te zetten. Dus ook in groen randgebied. Energiebedrijven hebben ontheffingen en vergunningen van de overheid gekregen om nog 175 molens in zogeheten Natura 2000-gebieden te zetten. Deze gebieden zijn aangewezen als de meest kwetsbare natuurgebieden van Europa.
De natuur dreigt de dupe te worden van de energietransitie, stelt Vereniging Natuurmonumenten in reactie op het onderzoek. De vereniging is voor het opwekken van duurzame energie, maar roept overheden op om betere alternatieven te vinden voor het plaatsen van de windmolens. Zo moeten eerst industriegebieden en bedrijventerreinen en plekken nabij grootschalige infrastructuur benut worden, vindt de organisatie.
Impact op vogels
Windmolens hebben een negatieve invloed op vogelpopulaties, zowel op soorten die in een gebied leven als trekvogels. Ook vleermuizen ondervinden problemen aan de komst van windmolens in hun leefomgeving. Vorige maand werd een in Nederland geringde zeearend door een windmolen in Duitsland getroffen.
Triest nieuws deze ochtend: Dordtse gezenderde #zeearend slachtoffer van #windmolen. Nare dood voor deze vogel uit 2019, die letterlijk door tweeën werd gehakt door een windturbine in Duitsland. 😔
— Dirk van Straalen (@DirkStraalen) 28 februari 2021
Lees meer op: https://t.co/AgZPzbiKrw pic.twitter.com/JagtKR62aM