Video van door Russen voor de gek gehouden Kamerleden: ‘Sturen jullie bitcoins?’

Dat de Tweede Kamer eerder deze maand voor de gek werd gehouden door Russische grappenmakers, was al bekend. Maar nu is ook de video van het nepgesprek met een zogenaamde medewerker van de Russische Poetincriticus Aleksej Navalny openbaar geworden. ‘Do you know Mr. Pig?’

Hanneke Keultjes

De man die zich voordoet als Leonid Volkov praat met leden van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken via een videoverbinding en draagt daarbij een grijze badjas. Met make-up is geprobeerd de man op Volkov te laten lijken. Toch stellen de Kamerleden aanvankelijk stoïcijns hun vragen aan Volkov. Maar de antwoorden worden steeds absurder.

Zo wil ‘Volkov’ vooral dat de parlementariërs het (toenmalige) voorbeeld van Navalny volgen en in hongerstaking gaan. “Gaat u ook in hongerstaking?,” vraagt de nep-Volkov aan Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu, die niet meteen weet hoe hij daarop moet reageren.

Big Boss

CDA-Kamerlid Agnes Mulder prijst hem en zijn baas Navalny voor zijn moed. De man die zich uitgeeft voor Volkov reageert lachend door een zwarte mok omhoog te houden waarop ‘Big Boss’ staat. Mulder lacht ongemakkelijk en zegt dat ze de tekst al had gezien.

De imitator wil vooral ook geld zien. Bitcoins welteverstaan. Regelmatig roept hij in het 22 minuten durende gesprek de Kamerleden op om ‘money’ te geven en hij belooft na afloop van het gesprek zijn ‘bitcoinaccount’ door te geven.

Roze spaarvarken

Op het einde van het gesprek haalt hij een roze spaarvarkentje tevoorschijn. “Do you know Mr. Pig?,” vraagt hij aan de Kamerleden. PVV-leider Geert Wilders, die de vergadering voorzit, lacht ongemakkelijk en zegt dat hij nu heel goed begrijpt waarom het gesprek – op het verzoek van ‘Volkov’ – niet openbaar is.

Kort na het absurde gesprek wordt gezegd dat de Kamerleden te maken hebben gehad met een deepfake, een video waarin het gezicht van de persoon in beeld is gemanipuleerd met technologie. Op die manier kun je iedereen van alles laten zeggen. Van een deepfake bleek uiteindelijk geen sprake te zijn. Het waren de Russische komieken Vovan en Lexus, die, met behulp van een hoop schmink, een grap hebben uitgehaald met de parlementariërs. Donderdag zetten zij hun filmpje online.

Aleksej Stoljarov imiteert Leonid Volkov Beeld videostill
Aleksej Stoljarov imiteert Leonid VolkovBeeld videostill

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden