Versoepelingen gaan door: vaker naar kantoor, mondkapjes op drukke plekken

Met de versoepelingen volgende week wordt ook het thuiswerkadvies minder strikt: als de anderhalve meter mogelijk is kan de helft van het personeel weer naar kantoor. Mondkapjes blijven verplicht op plekken waar afstand houden zeker niet lukt.

Niels Klaassen
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA). Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA).Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat bevestigen bronnen in Den Haag. Het OMT vergaderde donderdag over de coronamaatregelen vanaf volgende week, vrijdagavond geven premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie.

Daarin kondigen ze formeel de stappen 4 en 5 van het openingsplan aan, die volgende week zaterdag ingaan. Thuis mogen dan weer acht gasten op bezoek komen. Restaurants mogen dan tot honderd personen ontvangen, mits ze de 1,5 meterregel kunnen handhaven. Ook sportwedstrijden zijn vanaf 26 juni weer toegestaan. De horeca mag tot middernacht openblijven. Theaters, musea en bioscopen kunnen ook meer bezoekers binnenlaten.

1,5 meter tot half augustus

De 1,5 meterregel zal nog wel langer blijven gelden, zeker tot half augustus, meldt een bron. De mondkapjes zullen verplicht blijven op plaatsen waar afstand houden niet lukt, zoals het openbaar vervoer.

De afstandsregel kan vervallen bij evenementen waar je vooraf een toegangstest of vaccinatiebewijs kan laten zien.

Formeel neemt het kabinet vrijdag een besluit. “Alle maatregelen wegen we dan opnieuw,” zei De Jonge gisteren. “Maar het gaat goed met de besmettingscijfers en de ziekenhuiscijfers, dus van een deel van de maatregelen zullen we afscheid kunnen nemen, maar van een deel ook nog niet.”

Vrijdag wordt ook meer duidelijk over het Digitaal Corona Certificaat (DCC), waarmee reizen in de zomervakantie mogelijk wordt. “Dat DCC wordt vanaf 1 juli uitgegeven voor reizen, dat is het goede nieuws. Maar hoe wij en andere landen er precies mee omgaan, dat is aan landen zelf. Ik zal dit vrijdag ook bespreken met het kabinet in de ministerraad.”

‘Klamboe van kippengaas’

De mondkapjesplicht hoeft niet per direct te woorden opgeheven, zo bepaalde de rechter in Den Haag donderdag in kort geding. De spoedprocedure voor het afschaffen van de maatregel in openbare binnenruimtes was aangespannen door de stichting Bewust Nederland.

De advocaat van Bewust Nederland stelde dat met de draagplicht van het masker ‘grondrechten van burgers worden geschonden’. Hij vergeleek de mondkapjesplicht met ‘een klamboe van kippengaas tegen muggen’, een maatregel die niet werkt.

De rechter stelt dat er wetenschappelijk weliswaar nog steeds geen consensus is over nut en noodzaak van mondkapjes, maar dat dit niet betekent dat het verplichte gebruik in publieke binnenruimtes niet te rechtvaardigen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden