Achtergrond

Versoepelingen gaan door: langzaam gaan we terug naar normaal

Weken geleden vreesde het kabinet nog voor ‘code zwart’ op de ic’s, maar nu praat het over festivals in juni. De corona-epidemie is op zijn retour, dus de versoepelingen gaan woensdag door.

Niels Klaassen en Hans van Soest
Terrassen in de Eerste van der Helststraat. De door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronaregels gaan woensdag in, dan mogen ook de terrassen langer open blijven.  Beeld Dingena Mol
Terrassen in de Eerste van der Helststraat. De door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronaregels gaan woensdag in, dan mogen ook de terrassen langer open blijven.Beeld Dingena Mol

Een verrassing was het niet: als verwacht kondigde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandagavond aan dat het kabinet de teugels verder laat vieren. Dan krijgt het sociale leven weer wat meer lucht. Terrassen kunnen vanaf woensdag langer open, pretparken en dierentuinen mogen bezoekers ontvangen, sekswerkers kunnen aan de slag en sportscholen mogen open. Ook buitensport in teamverband mag weer.

‘Laatste fase’

Met hulp van toegangstesten wordt er nog meer mogelijk: het kabinet wijst zo’n tachtig evenementen aan waar bezoekers welkom zijn na een negatieve test. Het gaat onder meer om voetbalwedstrijden in de nacompetitie en de play-offs voor Europees voetbal waar thuis­publiek bij aanwezig mag zijn.

De Jonge had het zelfs over ‘festivals in juni’ waar naar gekeken wordt. “Voorzichtigheid blijft geboden,” zei de minister. “We zijn er nog niet, maar het gaat de goede kant op. Dat komt onder andere doordat steeds meer mensen ­gevaccineerd zijn. Maar we hebben nog steeds 145.000 besmettelijken.”

Toch spreken sommige experts al van de ‘laatste fase’ van de pandemie. Het aantal gevaccineerde mensen neemt snel toe en als nieuwe mutanten geen roet in het eten gooien, kan dit najaar die veelbesproken ‘groepsimmuniteit’ bereikt zijn in Nederland.

Volgende versoepelingen 9 juni

Ook op de korte termijn is er goed nieuws: er ­komen nu zo’n 30 procent minder nieuwe ­patiënten binnen dan twee weken terug. Op de ic’s gaat het zelfs om een daling van 35 procent. Dat is ruim boven de minimale daling (20 procent ) die het OMT als voorwaarde had gesteld voor versoepelingen. Er liggen nu nog zo’n 2100 coronapatiënten in het ziekenhuis. Het aantal nieuwe besmettingen daalt al negen dagen op rij. Maandag waren het er 2904, 1551 minder dan de dag ervoor. Al is dat cijfer onzeker door een computerstoring.

Als de daling in dit tempo doorzet, komt de volgende versoepeling op 9 juni. Dan zouden musea en bioscopen weer open mogen, kunnen restaurants onder voorwaarden weer gasten binnen ontvangen en mogen er thuis weer vier gasten worden ontvangen. Een beslissing daarover neemt het kabinet op 1 juni.

Zelfs versnelling van deze stap drie is mogelijk, schetste De Jonge: “Als het mogelijk is, zullen we eerder versoepelen.” Dat wordt wekelijks bekeken. “Maar denk niet dat het allemaal wel los zal lopen. Als we ons niet aan de regels ­houden, duurt de daling langer. We zijn nog niet van dit virus af.”

Middelbare scholen volledig open

Het kabinet gaat komend weekend kijken of de middelbare scholen eventueel vanaf 31 mei weer helemaal open kunnen. Het OMT bekijkt ook of de afstandsregel overboord kan, bijvoorbeeld met hulp van zelftesten. Nu moeten leerlingen nog 1,5 meter afstand houden. Dan zouden alle leerlingen weer tegelijkertijd naar school kunnen.

Hoewel het kabinet behoedzaamheid predikt, verwachten deskundigen geen heftige terugslag meer in de ziekenhuizen als versoepelingen onverhoopt toch tot meer infecties leiden. Inmiddels zijn er 7 miljoen prikken gezet, nog eens miljoenen mensen zijn naar verwachting immuun doordat ze de infectie hebben gehad. Die ‘buffer’ was er in eerdere fases van de coronapandemie nog niet.

Dit kan weer vanaf woensdag 19 mei

Terrassen open van 6.00 uur tot 20.00 uur, ook bij sportkantines. Maximaal 50 personen per terras.

Buiten sporten in teamverband wordt mogelijk, maar zonder publiek.

Binnensportlocaties (zalen, sportscholen, zwembaden) open, alleen met reserveringen (groepslessen niet toegestaan).

Openluchtmusea, theaters in buitenlucht, beeldentuinen en openluchtmonumenten open vanaf morgen, bibliotheken vanaf donderdag.

Muziek-, dans- en toneellessen mogen weer. Geen groepslessen.

Bij sport- en cultuurbeoefening geldt: niet meer dan 30 personen tegelijkertijd, op 1,5 meter afstand.

Pretparken, natuurparken, speeltuinen, kinderboerderijen en dierentuinen weer open. Maximaal een persoon per 10 vierkante meter.

Alle contactberoepen weer aan het werk, ook sekswerkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden