De Zuidwestkant van de Sloterplas in Osdorp waar het nieuwe gebouw van theater De Meervaart komt.

PlusTer Plekke

Verslaggever Ruben Koops over De Meervaart: ‘Doodzonde dat het in Nieuw-West zo misgaat’

De Zuidwestkant van de Sloterplas in Osdorp waar het nieuwe gebouw van theater De Meervaart komt.Beeld Marc Driessen

Het nieuwe gebouw van theater de Meervaart komt definitief in de Sloterplas. Ruim een jaar lang was er ruzie over de plek van de bouw. Stadsverslaggever Ruben Koops volgde de kwestie op de voet.

Daan van Acht

Eindelijk een eind aan de impasse. Wat is er precies besloten?

“Er moet volgende week nog over het besluit worden gestemd, maar waar het op neerkomt is dat nu ook GroenLinks – naast D66 en de PvdA – zich heeft uitgesproken over een locatie voor het nieuwe theater de Meervaart. Die locatie in de Sloterplas is hevig bekritiseerd.

GroenLinks maakte het nog even spannend en dacht eerder ook na over een alternatief, een onbebouwd hoekje naast de Lelylaan. Daar was geen meerderheid voor, en de partij kiest nu voor de plas, waarmee er een nipte meerderheid in de raad is. De keuze voor de Sloterplas is een belangrijk besluit, gezien het verzet hiertegen.”

Het protest van omwonenden was erg fel.

“Bewonersverenigingen en milieuclubs uit de buurt stellen: de Sloterplas is een ongerepte plas en niet geschikt voor bebouwing. Iedereen die zich in georganiseerd verband ermee bemoeide, had er een sterke mening over – terwijl de gemeenteraad in de zomer van 2020 al met de nieuwbouw had ingestemd.”

Waarom heeft deze kwestie zolang voortgekabbeld?

“In Amsterdam geldt: wanneer de politiek een besluit neemt, begint de discussie pas. Dat was ook hier het geval. Na het initiële besluit vorige zomer – en de kritiek die daarop volgde – besloten wethouders Van Doorninck (Grondzaken) en Meliani (Cultuur) dat de raad zich opnieuw mocht uitspreken over de keuze voor een nieuwe locatie van De Meervaart.

Vier alternatieve locaties in Nieuw-West lagen vervolgens op tafel, waaronder nieuwbouw op de huidige plek van het theater en dat groene, onbebouwde hoekje naast de Lelylaan. GroenLinks overwoog dus nog even die laatste optie, maar kreeg daarvoor geen steun.”

Wanneer moet het theater opengaan?

“In 2025, dat is nog steeds de intentie vanuit de gemeente. Amsterdam bestaat dan 750 jaar, het nieuwe theater wordt gezien als een cadeau aan de stad. Maar je weet hoe dat gaat met zulke bouwprojecten.”

Wat vind je als inwoner van Nieuw-West zelf van de komst van het gebouw?

“Je kunt je afvragen waarom het besluit over een project als een nieuw theater voor Nieuw-West, in beginsel goed nieuws, met zo veel gedoe en ruzie gepaard moet gaan. Het gaat immers om 100 miljoen euro, waarom lukt het de politiek niet om dit op een positieve manier een bestemming te geven mét input van omwonenden?

Het is doodzonde dat het, nu er eindelijk in het cultureel gezien schrale Nieuw-West geïnvesteerd wordt, zo misgaat. Terwijl hier van alle stadsdelen de meeste mensen wonen, maar de minste culturele voorzieningen beschikbaar zijn. Er staat niet eens een bioscoop in Nieuw-West!”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden