Veroordeelde coffeeshophouder Van Laarhoven is terug in Nederland

De veroordeelde coffeeshophouder Johan van Laarhoven (59) is zojuist op Schiphol geland. Hij zat jarenlang onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel en werd ernstig ziek. Zijn advocaat Knoops wil nu via een kort geding passende medische zorg voor hem regelen.

Sebastiaan Quekel en René van der Lee
Advocaat Geert-Jan Knoops. Beeld ANP
Advocaat Geert-Jan Knoops.Beeld ANP

Ook overweegt de raadsman de Staat aansprakelijk te stellen voor alle fouten die in deze zaak zijn gemaakt. Op Schiphol wordt Van Laarhoven donderdagavond met zijn familie herenigd, daarna wordt hij overgebracht naar de PI in Vught. Zijn advocaat wil vrijdag met een kort geding medische zorg voor hem afdwingen. “Johan heeft zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld, hij moet onder meer worden geopereerd,” aldus Knoops.

“Het kan niet zomaar zijn dat hij een pilletje krijgt van de huisarts. We hebben zijn medisch dossier doorgenomen met specialisten en die hebben gezegd dat hij naar het ziekenhuis moet.” Waar Van Laarhoven terechtkomt hangt af van de medische keuring.

‘Een mijlpaal in slepende kwestie’

Van Laarhoven zat ruim vijf jaar vast in een Thaise cel. Hij moet de rest van zijn straf in Nederland uitzitten dus zal hij na medisch onderzoek meteen naar een gevangenis worden overgebracht. Zijn terugkeer is voor zijn familie en advocaten ‘een mijlpaal in een slepende kwestie’.

De overheid begon in september vorig jaar al een procedure om de in Thailand veroordeelde Brabander in Nederland zijn straf te laten uitzitten. Zijn advocaten meldden de afgelopen jaren geregeld dat Van Laarhoven onder zeer erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis zou zitten. Zij spraken van ‘een Thaise hel’.

Minister Ferd Grapperhaus (CDA) reisde af naar Thailand om bij zijn ambtgenoot te pleiten voor de vrijlating van Van Laarhoven, die daar is veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. De minister liet na afloop weten dat er bij de Thaise autoriteiten sprake was van een ‘positieve grondhouding’.

Missie nog niet geslaagd

De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit nog steeds vast in Thailand. Zij is veroordeeld tot elf jaar cel. Broer Frans van Laarhoven: “Het is bijna het einde van een lange tijd onzekerheid. We hadden gehoopt dat ook zijn partner mee zou komen, maar dat is nog niet het geval. Minister Grapperhaus doet zijn uiterste best ook haar naar Nederland te halen. Pas dan is onze missie echt klaar. Pas dan is onze missie geslaagd.”

Advocaten gaan nu ‘alle juridische middelen aanwenden’ om de coffeeshophouder zo snel mogelijk vrij te krijgen. Geert-Jan Knoops heeft hiervoor een gratieverzoek ingediend bij minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD). Hij overweegt bovendien de Staat en de toenmalig verantwoordelijke officier van justitie aansprakelijk te stellen voor de gang van zaken.

Van Laarhoven werd in 2014 in Thailand opgepakt en veroordeeld tot ruim honderd jaar cel voor de verkoop van softdrugs (daar illegaal) en het witwassen van de miljoenen die hij met zijn vier coffeeshops van The Grass Company (twee in Den Bosch, twee in Tilburg) had verdiend. Dat werd later teruggebracht tot 75 jaar, waarvan hij er zeker 20 zou moeten uitzitten. In Nederland wordt Van Laarhoven verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Thailand pakte hem op nadat het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland had aangedrongen op hulp voor een eigen strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken en belastingontduiking.

‘Einde aan nachtmerrie’

D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die zich de afgelopen jaren inzette voor het lot van Van Laarhoven, is ‘opgelucht dat er een einde komt aan deze nachtmerrie voor Johan van Laarhoven’. “Ik ben erg blij voor zijn moeder, broer en de rest van de familie dat hij nu na meer dan vijf jaar in een Thaise cel in het vliegtuig zit naar Nederland. Ik hoop dat ik hem vandaag of binnenkort de hand kan schudden.”

De tientallen jaren cel die hem in Thailand werden opgelegd zijn omgezet naar het Nederlandse maximum, te weten tien jaar en acht maanden. Daar wordt zijn tijd in de Thaise gevangenis van afgetrokken. Grapperhaus: “Conform de regels rond strafoverdracht wordt de heer Van Laarhoven na aankomst in Nederland naar een gevangenis overgebracht, alwaar hij volgens geldende procedures de mogelijkheid heeft om contact te hebben met familie en/of anderen en bezoek kan krijgen.”

Advocaat Spong stelt dat Van Laarhoven formeel nog een deel van zijn Thaise straf moet uitzitten, ‘maar dat gaat niet gebeuren‘. “Eén jaar Thaise gevangenisstraf telt voor twee, drie of vier jaar in Europa.”

Ombudsman

De Nationale ombudsman stelde vorig jaar maart vast dat Nederlandse instanties onzorgvuldig hebben gehandeld bij een rechtshulpverzoek aan Thailand rond de Tilburgse coffeeshophouder. Ombudsman Reinier van Zutphen verweet de Nederlandse politie, Openbaar Ministerie en ministerie van Justitie en Veiligheid nalatig te zijn geweest.

“De Nationale ombudsman bevestigt onomwonden wat wij al jaren zeggen: een Nederlandse zakenman en zijn vrouw zijn door Nederland met list en bedrog de Thaise cel in gesjoemeld,” reageerde Spong toen. De Thaise echtgenote van Van Laarhoven ging voor ruim 11 jaar de gevangenis in. Omdat ze geen Nederlandse is, wordt zij niet uitgeleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden