Verkouden kinderen hoeven niet meer thuis te blijven

Snotterende kinderen tot zes jaar zonder koorts zijn per direct welkom op kinderdagverblijven en basisscholen. Onder druk heeft het RIVM de discutabele richtlijn aangepast. ‘Kinderdagverblijven waren bewakers van beleid waar weinig begrip voor was.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

“We zijn heel blij met de aanpassing,” zegt Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang. Ze heeft er hard voor gelobbyd. Niet alleen kinderdagverblijven, ook ouders waren ontevreden over de richtlijn van het RIVM die kinderen met alleen een snotneus of hoestje de toegang tot de crèche ontzegde.

“Kinderdagverblijven zijn geen experts op het gebied van gezondheid, maar vinden dat ook rekening moet worden gehouden met kinderen en ouders,” aldus Bijlsma. “Ouders die thuis zaten met een snotterend kind en eigenlijk wilden werken, raakten gestrest. Dat is niet goed voor de ouders en niet goed voor het kind. Medewerkers van kinderdagverblijven moesten ouders vertellen dat hun snotterende kind niet welkom was, terwijl daar weinig begrip voor was. Gelukkig is dat nu voorbij.”

Weerstand

De oude RIVM-richtlijn oogstte veel weerstand. Er stond in dat snotterende kinderen in de leeftijd tot 12 jaar niet naar school of crèche mogen, tenzij ze negatief waren getest op Covid-19 of een medisch attest hebben voor bijvoorbeeld chronische luchtwegontsteking of hooikoorts.

Strikte naleving leidde tot veel verzuim onder de bijna 1 miljoen kinderen die in Nederland gebruik maken van de kinderopvang. Met name kinderen van 0-4 jaar snotteren namelijk voortdurend. “Dat komt doordat ze nog geen ontwikkeld afweersysteem hebben en dus heel vatbaar zijn voor de tientallen verkoudheidsvirussen die rondwaren,” zei Emmeline Buddingh, kinderarts-immunoloog van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) al eerder.

GGD’s geven verschillend advies

Bovendien leidde de oude RIVM-richtlijn tot verschillend beleid. “Wij hebben kinderdagverblijven in onder meer Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Deventer en Eindhoven,” zegt Evelien van Holten van Partou Kinderopvang. “De GGD’s moeten het RIVM-beleid uitvoeren, maar ze gaven per regio verschillend advies.” De Amsterdamse GGD vond de afgelopen dagen al dat een snotterend kind zonder koorts best naar de crèche kon, zo vernamen ouders die de GGD zelf benaderden.

De nieuwe richtlijn stelt dat kinderen tot zes jaar zonder koorts naar de crèche kunnen. Zodoende zullen minder kinderen een coronatest ondergaan. Ouders lieten die vaak uitvoeren om het kind naar de crèche of de grootouders te kunnen brengen. Voor kinderen is een coronatest vaak onaangenaam of pijnlijk. “Een wattenstaaf moet diep de neus of keel in,” aldus kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning (Utrecht UMC).

Onveranderd argument

Na raadpleging van het Outbreak Management Team (OMT) is het RIVM overstag gegaan. ‘Bij kinderen verloopt Covid-19 echter niet ernstig en hun rol in de transmissie van Covid-19 lijkt beperkt te zijn,’ zo beargumenteert het RIVM de nieuwe richtlijn. Dat is opzienbarend, want die argumenten had het RIVM vorige week ook kunnen noemen. Er is in de tussentijd niets veranderd.

Wel zijn nu testgegevens beschikbaar. Van de ongeveer 3500 kinderen van 0-6 jaar die de afgelopen weken zijn getest, was ongeveer 0,5 procent positief. Nu het virus zo weinig circuleert in Nederland, heeft het OMT geadviseerd de richtlijn aan te passen. Als het virus oplaait, draait het RIVM de maatregel waarschijnlijk terug.

Niet alle neusverkouden kinderen zonder koorts worden echter toegelaten tot de crèche en groep 1 en 2 van de basisschool. Als hun ouders COVID-19 hebben, moeten ze thuisblijven. Kinderdagverblijven die meer dan drie kinderen in een groep verdenken van COVID-19 moeten dat ook blijven melden aan de GGD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden