Verkoop ‘politiehuis’ levert oud-politiechef Welten 150.000 euro op

Bij zijn vertrek kon politiechef Bernard Welten een deels door de politie gefinancierde woning zo voordelig overnemen dat hij 150.000 euro winst maakte. De politie zit na de verkoop met het verlies.

Koen Voskuil
Oud-politiechef Bernard Welten. Beeld ANP
Oud-politiechef Bernard Welten.Beeld ANP

De lucratieve afspraak voor Welten (64) draait om zijn vrijstaande villa in Warmond, die hij afgelopen maandag heeft verkocht. Een deel van die villa was jarenlang eigendom van de politie. Bij zijn vertrek kon Welten dat deel onder gunstige voorwaarden overnemen, blijkt uit kadastergegevens. De politie moet het vastgoed afboeken met 157.000 euro verlies.

Vanaf zijn aantreden als politiecommissaris in Amsterdam in 2004 kreeg Bernard Welten een topsalaris. De uit Groningen vertrekkende politiebaas bedong ook dat de politie een 37/100ste deel van zijn woning kocht, omdat woningen in het westen duurder zijn. Dat kostte de politie 480.000 destijds euro. Elk jaar werd bovendien meebetaald aan kosten als onderhoud.

Onder marktprijs

Toen Welten in 2017 afspraken maakte over een vrijwillig vertrek bij de politie maakte hij gebruik van een optie om het door de politie gefinancierde deel van zijn woning te kopen. Dat werd onder de normale marktprijs getaxeerd, omdat de zogeheten ‘waarde bewoond’ werd berekend.

Bewoonde huizen zijn bij verkoop doorgaans een stuk minder waard dan onbewoonde huizen. Maar omdat Welten zelf de bewoner van de villa was, kon hij amper twee jaar later wel de marktprijs hanteren. Dat leverde hem ruim 150.000 euro winst op. Met aftrek van bepaalde kosten houdt hij daar ruim 138.000 euro aan over, blijkt uit berekeningen van deze krant.

Het maakt de vertrekregeling van Welten nog lucratiever. In 2018 hadden agenten al kritiek omdat hij 15.000 euro kreeg ter compensatie van gederfde pensioeninkomsten. Ook vonden ze het onterecht dat Welten nog drie jaar werd ingehuurd voor goedbetaalde adviezen.

‘Exorbitante vergoedingen’

Kamerleden vinden dat Welten met de deal over zijn huis onnodig is bevoordeeld en eisen opheldering van justitieminister Grapperhaus. “De heer Welten heeft een lange geschiedenis van exorbitante vergoedingen en torenhoge vertrekregelingen. Nu lijkt het er op dat ook met deze woning de oud-politietopman een heel gunstige regeling is gegeven,” zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Er zijn grote tekorten bij de politie, maar de politietop lijkt heel goed voor zichzelf te hebben gezorgd.”

Volgens Bernard Welten zelf is er niets onoorbaars aan de regeling. Hij ontkent met klem via zijn woning een gouden handdruk te hebben gekregen. “Integendeel. We hebben dit juist zo transparant mogelijk gedaan. Er is een taxateur, een makelaar en een notaris aan te pas gekomen. Opener kon het niet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden