Plus

Verkiezingskoorts loopt op tijdens chaotisch tv-debat

Nieuwkomers op het Binnenhof lieten zich gisteren gelden tijdens het eerste tv-verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen, die over twee weken worden gehouden.

Tijdens de reclamepauze van het RTL-debat viel er ook wat te lachenBeeld ANP

Met name D66-factieleider Rob Jetten en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) trokken het initiatief naar zich toe. Ook SP-leider Lilian Marijnissen maakte indruk voor de RTL-camera's in de Rode Hoed.

Tijdens het debat stonden vier fractievoorzitters voor het eerst in de verkiezingsarena. Naast Baudet, Jetten en Marijnissen beleefde Klaas Dijkhoff van de VVD zijn vuurdoop.

De liberaal moest zich direct verweren tegen aanvallen van PVV-leider Wilders en coalitiegenoot Jetten. Wilders beet het spits af met het verwijt dat mensen die in de crisisjaren financieel hadden gebloed om Nederland er weer bovenop te krijgen, nu niets terugzien. Dijkhoff wees naar het loonstrookje dat 'er bij veel Nederlanders beter uitziet', maar moest ook erkennen dat dit 'nog niet genoeg is.'

Boterham
Klimaatverandering staat hoog op de agenda tijdens deze verkiezingen. De ambities tussen D66 en VVD lopen ver uiteen, bleek opnieuw tijdens het debat. "We moeten vooroplopen in de energietransitie. Dat moet voor onze kinderen en is goed voor de economie, want we verdienen onze boterham ermee," is het standpunt van Jetten. Voor coalitiegenoot Dijkhoff is dat beslist geen 'heilig moeten'. "Het is geen wedstrijdje, we doen op dat gebied wat nodig is. We hoeven niet voorop te lopen."

Baudet mengde zich in de discussie door te zeggen dat al zijn concurrenten 'op het verkeerde spoor zitten'. De Nederlandse klimaatdoelstellingen zouden 'extreem ambitieus, onhaalbaar' zijn. "Het is een van de allerstomste voornemens die ik me kan heugen," aldus de voorman van Forum voor Democratie.

Hij zei te verwachten dat de nieuwe senaat de Klimaatwet 'wel zal blokkeren'. In de opiniepeilingen behoudt de coalitie bij lange na geen meerderheid meer, dus zijn de partijen dan aangewezen op steun van de oppositie.

Marijnissen richtte haar pijlen in het dikwijls chaotische debat op een vertrouwd onderwerp, de marktwerking in de zorg. Ook hier moest Dijkhoff het ontgelden. Hij werd eraan herinnerd dat zijn partijgenoot minister Bruins een ziekenhuis had omschreven als 'een stapel stenen'.

Zijlijn
PvdA-leider Lodewijk Asscher kwam onder vuur te liggen door in te stemmen met de stelling dat onderwijs, zorg en politie de afgelopen kabinetten zijn verwaarloosd. Die stap kwam hem op hoon te staan van Wilders en Marijnissen, omdat hij met de PvdA zelf in die kabinetten mee heeft geregeerd. Asscher erkende dat hij niet alles goed heeft gedaan, maar dat hij daarvan probeert te leren, en niet vanaf de zijlijn kritiek levert zoals Wilders, die wegliep uit Rutte I, en de SP, die nog nooit regeerde.

Acht fractieleiders uit de Tweede Kamer deden mee aan het eerste televisiedebat voor de Provinciale Statenverkiezingen over twee weken. De politieke kopstukken mengen zich actief in de provinciale strijd, omdat de uitkomst bepalend is voor de samenstelling voor de Eerste Kamer.

Kieswijzer
Moeten er nieuwe windmolens in de provincie komen, en waar dan? Hoe moet de verhouding tussen Amsterdam en de provincie Noord-Holland er uitzien? Mag Schiphol groeien?

Het Parool maakte voor de Provinciale Verkiezingen op 20 maart een Noord-Hollandse Kieswijzer met een Amsterdams tintje, om zoveel mogelijk aan te sluiten bij lezers uit Amsterdam en omstreken.

Ga verder naar de Kieswijzer


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden