Verhoging maximumsnelheid A2 vooralsnog van de baan

De beoogde verhoging van de maximumsnelheid op de A2 gaat niet door. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vandaag bekend gemaakt.

ANP/Het Parool
Borden langs de A2 geven de trajectcontrole tussen Utrecht en Amsterdam aan.  Beeld ANP
Borden langs de A2 geven de trajectcontrole tussen Utrecht en Amsterdam aan.Beeld ANP

Op het traject van zo’n 19 kilometer tussen Maarssen en Holendrecht geldt nu een zogeheten dynamische snelheidslimiet. Overdag mag er maximaal 100 gereden worden, ‘s avonds en ‘s nachts 130. De rijksoverheid wil dat gelijktrekken en nam daarvoor al de nodige technische maatregelen, zoals het leggen van stiller asfalt.

Maar sinds de stikstofuitspraak eind mei van de hoogste bestuursrechter mag de overheid niet zomaar meer besluiten nemen die leiden tot meer stikstofuitstoot rond kwetsbare natuurgebieden. Dat geldt ook voor de voorgenomen snelheidsverhoging op de A2.

Meer snelwegen

Op een aantal trajecten moet de maximumsnelheid om diezelfde reden worden verlaagd. Delen van de A1, de A28 en de A50 rondom de Veluwe krijgen weer een limiet van 120, waar die eerder juist was verhoogd naar 130. De wijzigingen gaan in per 1 oktober.

Het gaat om de A1 tussen de aansluiting Barneveld en knooppunt Beekbergen, de A28 tussen de aansluiting Strand Nulde en de aansluiting Strand Horst, de A28 tussen de aansluiting Strand Horst en knooppunt Hattemerbroek en de A50 tussen knooppunt Beekbergen en de aansluiting Epe. Het verkeersbesluit was voor deze wegen nog niet onherroepelijk. Uiterlijk 1 oktober worden volgens Van Nieuwenhuizen de verkeersborden aangepast.

Wanneer de snelheidslimiet op de betreffende wegen alsnog omhoog kan, is volgens Van Nieuwenhuizen afhankelijk van de bevindingen van een adviescollege onder leiding van oud-minister Johan Remkes. Die brengt momenteel de gevolgen van het stikstofvonnis in kaart, en moet ook mogelijke oplossingen aandragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden