Verdeeldheid over crisisbeleid van de overheid groeit

De steun onder Nederlanders voor de corona-aanpak van de overheid slinkt. Bovendien groeit de onenigheid tussen mensen die het beleid te streng vinden en mensen die menen dat het kabinet méér moet doen. Beide kampen zijn sinds maart ­verdubbeld in omvang.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit een representatieve enquête onder 1077 Nederlanders door het bureau Markteffect, in opdracht van het AD. De rondvraag werd gedaan tussen 12 en 18 augustus, vlak voor de laatste persconferentie van het kabinet. Ruim vier op de tien Nederlanders zeggen geen vertrouwen te hebben in het beleid van het RIVM en het kabinet. In maart, toen een ­representatieve groep Nederlanders dezelfde vragen beantwoordde, was dat nog maar 15 procent.

Niet voldoende

De kritiek op de autoriteiten is twee­ledig. Aan de ene kant vindt 43 procent van de ondervraagden dat RIVM en kabinet niet voldoende doen om het coronavirus te bestrijden. In de week van 20 maart, toen Nederland net in een intelligente lockdown was beland, was minder dan 22 procent van de Nederlanders die mening toe­gedaan.

Aan de andere kant zou 33 procent van de geënquêteerden nu geen of slechts een beetje begrip hebben voor strengere maatregelen. In maart was dat maar 17 procent. Ruim 29 procent van de mensen vindt inmiddels dat de overheidsmaatregelen de individuele vrijheid te veel beperken.

De uitkomsten suggereren een groeiende kloof tussen Nederlanders die het beleid niet streng genoeg vinden en mensen die vinden dat de overheid te veel doet.

Rol premier

Ook premier Mark Rutte krijgt de handen steeds minder op elkaar. In maart had 64,9 procent van de ondervraagden (zeer) veel vertrouwen in hem, nu is dat 45,2 procent. Daar bovenop heeft ruim 30 procent nog wel een beetje vertrouwen in hem. Bijna een kwart denkt niet dat de corona-aanpak bij Rutte in juiste handen is. Dat was in maart nog maar 14 procent.

Onder aanhangers van coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en D66 is nog steeds veel steun voor het ­beleid. Binnen deze groepen hebben ongeveer vier op de vijf mensen vertrouwen in kabinet en RIVM.

Heel anders ligt dat bij stemmers van PVV en Forum voor Democratie. Ongeveer zeven op de tien ondervraagden die met deze partijen sympathiseren, steunen het beleid niet. Vooral PVV’ers vinden dat het strenger moet. De steun voor het beleid is bovengemiddeld groot onder mensen in loondienst. Arbeidsongeschikten en werklozen zijn minder enthousiast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden